Schoolleiders: coronaregels in de klas nauwelijks werkbaar

Het naleven van de coronaregels in de klas is nauwelijks werkbaar. Dat blijkt uit een peiling onder basisschooldirecteuren, van wie ruim 40 procent afgelopen week minstens één klas naar huis stuurde.

Ruim een maand zijn de basisscholen nu open, na het OMT-advies voor een veilige en verantwoorde heropening. Dan moesten er in de klas wel extra maatregelen worden genomen. In de praktijk blijkt dat nauwelijks te lukken.

Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder 800 basisschooldirecteuren blijkt dat het merendeel afstand houden met leerlingen (87 procent), werken in vaste groepjes (81 procent) en het dragen van mondkapjes (58 procent) niet werkbaar vindt. “Vooral in jonge groepen zien we dat het afstand houden met leerlingen eigenlijk helemaal niet te doen is,” zegt persvoorlichter Rob van Ooijen. “Dat was ook wel te verwachten. Stel dat een kind valt, dan zal de leraar het altijd even omhoog helpen. Ook over dat soort situaties hebben we het.”