Scholen gingen tijdens de lockdown massaal met Google in zee: win dan je privacy maar eens terug

De coronasluitingen hebben scholen in de netten van Google gedreven en nu zijn ze er lelijk in verstrikt geraakt. Overleg lijkt de enige strategie om privacy van de leerlingen terug te winnen.

Dankzij de coronapandemie, die scholen vorig jaar in één weekend dwong over te schakelen op online onderwijs, heeft Google een schat aan onderwijsdata in de wacht gesleept. Het programma G Workspace for education is gratis en veel leraren en leerlingen kenden het al wel. Het bood, samen met Microsoft Office, op dat moment de enige oplossing voor afstandsonderwijs. Een lokaas dat niemand kon weerstaan.

Maar nu zitten scholen die gebruikmaken van Google klem. De afhankelijkheid van zijn programma’s is heel groot geworden. Zelfs nu blijkt dat de privacy van Google-gebruikers in het geding is, adviseert de overheid scholen er toch maar gebruik van te blijven maken. Het kabinet wil dat de Europese Commissie kijkt op welke manier de privacy van leerlingen in andere Europese landen gewaarborgd wordt. Hoe het kabinet daarmee bij de techgigant wat wil bereiken, kan een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs niet zeggen: “We zetten een stap tegelijk”.

Vorige week probeerde de Australische overheid een vuist te maken tegen de manier waarop Google, en ook Facebook, nieuws van nationale uitgevers verspreid zonder ervoor te betalen. Google dreigde daarop uit Australië te vertrekken. Voor het Nederlandse onderwijs is evenmin makkelijk om een vuist te maken tegen de Amerikaanse techgigant. Overleg en hopen dat Google meebeweegt, lijkt de voornaamste strategie.