Examens vso gaan door, leerlingen mogen één vak met onvoldoende wegstrepen

De examens voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan door. Minister Arie Slob (Onderwijs) vindt het belangrijk dat het objectieve moment van de examens blijven staan, schrijft hij in een brief naar de Tweede Kamer. Dit jaar is er extra aandacht voor de warme overdracht naar het vervolgonderwijs, kunnen scholen middelen aanvragen voor de ondersteuning van examenleerlingen en morgen leerlingen het eindresultaat van één vak wegstrepen als zij hierdoor slagen voor hun eindexamen. De PO-Raad vindt het goed dat de minister deze extra maatregelen neemt, door het coronavirus is dit allesbehalve een normaal schooljaar voor leerlingen die examen moeten doen.

• Het centraal schriftelijk examen gaat dit jaar door. Leerlingen mogen twee examens herkansen, hieronder lees je hier meer over.
  • Scholen met achterstandsleerlingen kunnen bij het ministerie van OCW subsidie aanvragen voor de extra ondersteuning van leerlingen, bijvoorbeeld door het inzetten studenten uit het hoger onderwijs.
  • Het ministerie van OCW werkt aan een online platform met video’s over examenstof waar leerlingen straks gratis gebruik van kunnen maken zodat zij zich goed voor kunnen bereiden op de examens.
  • Leerlingen mogen het eindresultaat van één van wegstrepen dit jaar als ze hiermee alsnog kunnen slagen. Ze mogen hiermee één extra onvoldoende op hun lijst hebben staan dan in een regulier schooljaar.

Daarnaast blijven een aantal extra aanpassingen geldig, die minister Slob in december communiceerde.

Lees verder op de website van de PO-Raad