De wereldwijde digitalisering in het onderwijs

Door de coronacrisis heeft digitalisering in het onderwijs wereldwijd een vlucht genomen zowel in het gebruik van laptops en digiborden, als digitale lesmethodes en videoplatformen. Het had voornamelijk een praktische reden. De leerlingen kunnen vanuit de thuissituatie de lessen volgen en hoeven niet naar de school.

Scholen gebruiken technologie als vervanging van wat ze al kennen: een Chromebook als digitaal boek, een digibord als krijtbord met een scherm, in plaats van dat ze de mogelijkheden inzetten voor beter onderwijs. Het digitaal product wordt aangeschaft omdat het effectiviteit of efficiëntie oplevert. Maar er zijn ook nadelen: bedreiging van privacy bijvoorbeeld, of verlies van het contact tussen leraar en leerling.

Wat zijn de voordelen?
De voordelen van technologie zijn talrijk: het maakt lessen aantrekkelijker, interactief en efficiënter. Leraren kunnen met digitaal toetsen precies zien welke opdrachten leerlingen moeilijk vinden. Gepersonaliseerd leren is een trend in het onderwijs die deels is aangewakkerd door techbedrijven. Daarbij krijgt ieder kind les op zijn eigen niveau, vaak doordat software de leerstof op het kind aanpast. Het zogenoemde ‘adaptief leren’ zorgt er voor dat iedere leerling het maximale uit zichzelf kan halen.

De voordelen van smartphones in de klas

Het gebruik van smartphones in de klas kent vele voordelen. Het biedt de nodige schoolinformatie zoals over roosters, huiswerk, lesuitval en cijfers. Ook kan het didactisch worden ingezet om leerprestaties te verhogen. Bijvoorbeeld bij het opzoeken van informatie, het krijgen van instructie, bij oefenen en toetsing. Dit betekent dat de smartphone een dominante rol speelt en in feite onmisbaar wordt. Een goede bescherming bijvoorbeeld met een deugdelijke telefoonhoesje is verstandig om breuk te voorkomen. Dit geldt met name voor kinderen die nog wel eens slordig omgaan met smartphones. Een kras of nog erger een beschadiging door een val dient voorkomen te worden.

Een telefoonhoesje van Casimoda biedt niet alleen bescherming, maar is ook uniek van ontwerp. Kinderen vinden het prettig om met een design zich te onderscheiden. Er is volop keuze in verschillende telefoonhoesjes.

Kijk op https://www.casimoda.nl/ of https://www.leuke-telefoonhoesjes.nl/