De Week van de Alfabetisering

Als leerkracht weet u natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is om goed te kunnen lezen, schrijven en rekenen. U zet zich elke dag in voor het verbeteren van de taal- en rekenvaardigheden van onze kinderen en stimuleert dat zij opgroeien in een taalrijke omgeving.

In Nederland zijn 2,5 miljoen volwassenen laaggeletterd. Kinderen die opgroeien in gezinnen met laaggeletterde ouders presteren minder goed op school: 17,9% van alle 15-jarigen in Nederland heeft een leesniveau waarbij zij het risico lopen om op latere leeftijd laaggeletterd te worden. Met grote gevolgen op het gebied van werk, geld, gezondheid en gezinsleven. Laaggeletterdheid raakt onze samenleving dus. Die functioneert namelijk beter als iedereen kan meedoen.

Met de Week van de Alfabetisering (van 3 t/m 9 september) vraagt Stichting Lezen & Schrijven samen met vele honderden partners – zoals gemeenten, bibliotheken, bedrijven, ziekenhuizen en scholen – aandacht voor deze problematiek. We hopen op uw steun te kunnen rekenen. Samen inspireren we zoveel mogelijk mensen om laaggeletterdheid aan te pakken. De Week van de Alfabetisering helpt daarbij, doordat we allemaal tegelijkertijd taal- en rekenactiviteitenorganiseren én delen, met veel media aandacht voor het onderwerp.

Wat kunt u als leerkracht / school doen?
• Breng de Week van de Alfabetisering via uw website / nieuwsbrief onder de aandacht van ouders, zie voor voorbeeldteksten weekvandealfabetisering.nl/downloads
• Organiseer een voorleesmiddag met een voordracht door een bekende schrijver of dichter* en nodig daarbij ook ouders uit;
• Organiseer een boekenruilmarkt waarbij leerlingen boeken ruilen én inzamelen voor kinderen die geen geld hebben voor het aanschaffen van eigen boeken. Zodat ook zij kunnen opgroeien met de verhalen van de Waanzinnige Boomhut en Kruistocht in Spijkerbroek;
• Schrijf met uw klas een gedicht over laaggeletterdheid en maak kans op een klassenuitje
naar de Efteling. Zie voor meer informatie weekvandealfabetisering.nl/Efteling.

*DICHTER Medio juni brengt Stichting Lezen & Schrijven samen met Uitgeverij Plint een speciale editie van de dichtbundel DICHTER uit, die geheel in het teken staat van laaggeletterdheid. Aan de dichtbundel werken een 30-tal bekende dichters mee, zoals Gouden Griffel winnares Bette Westera, Ank Mooren en Hans Kuyper, maar bijvoorbeeld ook onze WvdA-ambassadeur Derek Otte. Met illustraties van onder andere Job van Gelder.

Tip: meld uw activiteit tijdig aan op weekvandealfabetisering.nl en ontvang van ons nog voor de zomervakantie de campagnematerialen, inclusief de dichtbundel DICHTER. Heeft u vragen? Mail ons dan op [email protected].

Ik wens u heel veel succes bij de voorbereiding!