Werkdruk gaat omlaag, leraren houden meer tijd over

De meeste schoolteams in het primair onderwijs hebben hun plannen om hun werkdruk aan te pakken met succes kunnen uitvoeren. Dat blijkt uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek in opdracht van de PO-Raad.

De verlichting van de werkdruk is voor een belangrijk deel te danken aan de inzet van onderwijsondersteuners en vakleerkrachten, zo blijkt uit het onderzoek. Daarnaast zetten schoolteams ook in op ICT om de leraren te ontlasten. Die houden hierdoor weer meer tijd over voor het geven van onderwijs.

Kippen en konijnen

Volgens directeur Suzanne de Koning van de gereformeerde school De Werf voor speciaal basisonderwijs in Amersfoort draait het bij het verlagen van werkdruk om autonomie. Haar team besloot het werkdrukgeld vorig jaar aan konijnen, kippen en een keuken te besteden, meldt de Volkskrant. ‘Ik wilde niet naar de knelpunten kijken, maar naar wat ons plezier geeft. Mijn doel was werkpleziervergroting.’ Dat doel is volgens haar bereikt.

Eventmanager

In de krant komt ook directeur Raymond de Haan van openbare basisschool Koolhoven in Tilburg aan het woord. Het team van die school heeft ervoor gekozen om onder andere een eventmanager voor 16 uur per week aan te stellen voor het organiseren van feesten en vieringen (zoals het sinterklaasfeest, de kerstviering en carnaval).

‘Natuurlijk zijn er ook leerkrachten die het leuk vonden om feesten te ­organiseren. Dat kan ook nog steeds. De eventmanager kan ze vragen te helpen bij de organisatie van feesten. Het verschil is dat ze nu niet meer vijf keer bij elkaar hoeven te komen voor overleg, maar nog maar één keer. Zulke dingen schelen enorm in de belasting van leerkrachten buiten schooltijd’, aldus De Haan.

Op het strand

Het team van katholieke basisschool Jeroen in Den Haag koos onder meer voor de aanschaf van iPads, vertelt directeur Gerard van Vliet. Leraren zijn nu niet meer afhankelijk van hun computer in de klas. ‘Nu kunnen ze zelf bepalen waar ze gaan zitten als ze mails aan ouders sturen of de administratie in het leerlingvolgsysteem bijwerken. Het kan nu ook thuis op de bank tijdens De Wereld Draait Door. Of desnoods op het strand’, aldus Van Vliet in De Volkskrant.

Om de werkdruk in het primair onderwijs te verlagen, sloten onderwijsminister Arie Slob met de sociale partners in februari 2018 het Werkdrukakkoord. Vorig schooljaar kwam 237 miljoen euro extra beschikbaar (155 euro per leerling).

Noodpakket

De PO-Raad en de vakbonden eisen dat Slob nu met meer geld over de brug komt. Ze willen een noodpakket ter waarde van 423,5 miljoen euro tegen het lerarentekort. De minister gaat daar niet in mee. Hij heeft al laten weten dat het kabinet hier geen geld voor uittrekt.