VO-raad adviseert loonsverhoging van 2,35 procent zonder CAO

  0
  4153

  In maart heeft de VO-raad de onderwijsbonden opgeroepen vóór 1 mei tot nieuwe cao-afspraken te komen. Het cao-overleg is echter niet hervat en een nieuwe cao blijft uit. De VO-raad adviseert de leden nu om per 1 juni een structurele loonsverhoging van 2,35 procent door te voeren. Dit meldt de VO-raad.

  In februari werd duidelijk dat de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het voortgezet onderwijs niets opleverden. De vakbonden en de VO-raad konden er niet samen uitkomen. De bonden wilden maximaal twintig lesuren per week per docent aan hoogstens 25 leerlingen per groep om zo de werkdruk te beteugelen. Maar de VO-raad wil dit niet vastleggen. Ook worden de partijen het niet eens over de loonsverhoging: de bonden willen 3,5 procent, de VO-raad gaat niet verder dan 2,35 procent.
  De VO-raad vindt echter dat het personeel in het voortgezet onderwijs wel recht heeft op een loonverhoging, en wil niet langer wachten op een hervatting van de cao-onderhandelingen. In een eenzijdig advies zegt de raad daarom dat de leden de lonen zouden moeten verhogen met 2,35 procent per 1 juni. De VO-raad hoopt dat op korte termijn weer verder gegaan kan worden met de onderhandelingen.
  Onderwijsbonden voerden eind maart voor het eerst actie voor een betere cao voor leraren op middelbare scholen. Leerkrachten demonstreerden ‘s ochtends bij de start van het jaarlijkse congres van de VO-raad in Nieuwegein.