Tenminste 1800 scholen dicht voor landelijke staking

Veel leerlingen krijgen aanstaande vrijdag geen les. Tenminste 1800 scholen zijn gesloten vanwege de landelijke onderwijsstaking, zo blijkt een peiling onder AOb-leden. “We hopen dat de overheid eindelijk eens gaat investeren in de kinderen en dat er belletjes gaan rinkelen”, zegt Henry Kops van de Haagse basisschool De Kleine Wereld. “Het gaat over de toekomst van het land.”

Gaat jouw school plat op 15 maart?’, vroeg de AOb vorige week aan zijn leden. Duizenden reageerden op de oproep van de bond. Veruit de meeste meldingen komen van leerkrachten uit het basisonderwijs. Ook vo-docenten en personeel uit het speciaal onderwijs (so), speciaal basisonderwijs (sbo) en voortgezet speciaal onderwijs (vso) vulden het formulier in.

Voorlopig heeft de AOb 1841 scholen in het primair onderwijs geregistreerd die dicht zijn, maar dit aantal zal nog veel hoger oplopen, want de telling is nog steeds gaande. Dit aantal is inclusief de scholen voor so, sbo en vso. Deze scholen vallen onder de cao primair onderwijs. Bijna dertig middelbare scholen hebben de AOb laten weten dat zij de deuren zullen sluiten, maar ook dit aantal loopt wellicht nog verder op. Door de grote hoeveelheid reacties heeft de AOb nog niet alle resultaten verwerkt. Op het kaartje hieronder is precies te zien welke scholen in Nederland in elk geval dicht zijn. Deze kaart werkt de redactie van het Onderwijsblad morgen bij.

In Zeeland krijgen de leerlingen van de openbare basisschool in Wemeldinge geen les. Directeur Johan van Westenbrugge laat weten dat bijna iedereen staakt. “We voelen dagelijks dat er te weinig leraren zijn”, zegt Van Westenbrugge.

Betrokkenheid

Vandaag kreeg hij de vervanging rond omdat één van de ouders, die ook leerkracht is, wilde invallen. “De betrokkenheid is hoog: ik kreeg spontaan aanmeldingen, bijvoorbeeld van de oma van een leerling uit onze kleuterklas. Zij heeft een onderwijsbevoegdheid. ” De directeur maakt zich nu al een zorgen over morgen als de leerkracht van groep 8 nog ziek is. “In het uiterste geval kan ik onze leraar in opleiding voor de klas zetten, of ik ga mijn eigen werkdruk verhogen en voor de klas.”

Actiebereidheid

Op de katholieke basisschool Paus Joannes in Zaandam is de actiebereidheid ook hoog. Ondanks het feit dat de christelijke bond CNV Onderwijs niet meedoet aan de staking. “Dat maakt bij ons niet uit”, zegt directeur Maarten Catney. “De meeste mensen zijn geen lid van een bond. Ze gaan vooral uit van wat ze zelf elke dag merken.”

“Bij ons is er erg behoefte aan meer handen in de klas”, zegt hij. “Zeker door passend onderwijs en de niveauverschillen tussen leerlingen. We willen daarvoor erkenning van de overheid.” Naast de Paus Joannesschool zit een middelbare school waar ook wat ouders docent zijn. Zij hebben hun eigen kind op de basisschool zitten. Catney: “Dan hebben ze het wel over de verschillen met onze leraren.”

Aanwas

Volgens schooldirecteur Henry Kops is zijn school aanstaande vrijdag niet dicht vanwege het salaris of de hoge werkdruk, maar leven er vooral zorgen over de aanwas van nieuwe collega’s. Kops: “Het het schoolbestuur houdt loon in, maar de actiebereidheid is toch hoog. Het is een politieke staking voor ons. We zijn een ‘zwarte school’ en leerkrachten zijn een schaars goed. Die carrousel gaat einde van dit schooljaar weer draaien. Vroeger kreeg ik veel aanmeldingen bij een vacature voor een kleuterjuf, nu krijg ik nul reacties. Daar zijn zorgen over.”

Veel AOb-leden die werken in het so, vso of sbo, geven aan dat hun school of één van de locaties dicht zullen zijn. Irene Schaap, locatieleider van de basis-afdeling van Mytylschool De Brug in Rotterdam, zegt dat haar school dicht is vanwege de hoge werkdruk. “Er komen constant zaken bij, maar er gaat niks af. Elk maatschappelijk probleem wordt in het onderwijs gedropt. Ja, onze school is dicht.”