Onderzoeker: laat tieners op school 1 meter afstand houden

Als de middelbare scholen over anderhalve week opengaan, horen leerlingen toch aan social distancing te doen. Anderhalve meter is onhaalbaar, maar een meter afstand kan wel, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van het UMC Utrecht.

Op 17 augustus openen de scholen. Wat zijn de coronaregels?

Kinderen tot en met 12 jaar houden onderling én tot leerkrachten geen 1,5 meter afstand. Jongeren van 13-18 jaar houden onderling geen 1,5 meter afstand, maar wel tot leerkrachten.

Patricia Bruijning, vooraanstaand onderzoeker, pleit er echter voor dat leerlingen in de categorie 13-18 jaar op middelbare scholen ook onderling aan social distancing doen. “Niet van anderhalve meter, maar van een meter. Zodat jongeren ook het signaal krijgen op te passen.”

Ook een ‘sociale bubbel’ is een goed idee, zegt Bruijning. Koppel tieners aan een of enkele vaste klasgenoten. De leden van de koppels hoeven geen afstand te houden, maar koppels onderling wel.

Kinderen en tieners deden toch nauwelijks mee aan virusverspreiding?

Hoe jonger de kinderen, hoe kleiner de kans op infectie, hoe lichter de ziekteverschijnselen en hoe lager het risico op virustransmissie. “Maar wanneer houdt het kind-zijn op?” vraagt Bruijning zich af. “Vanaf ongeveer 15 jaar lijken kinderen wat betreft het coronavirus al op jongvolwassenen, zoals studenten.”

Bruijning pleit voor strengere maatregelen op grond van ervaringen met uitbraken op scholen in andere landen en door studies. In Israël werden op een school eind mei 153 leerlingen en 25 medewerkers positief getest. Daarop werden middelbare scholen gesloten. “Besmettingen op Israëlische scholen vielen samen met vergaande afschaling van de lockdown, net als nu in Nederland.”

Een ander argument: tieners hebben minder kans op virustransmissie dan een zestigjarige, maar ze hebben doorgaans meer nauwe contacten. Het verkleint het verschil of heft het zelfs op. En dan zijn er nog de slecht geventileerde klaslokalen die voor verspreiding kunnen zorgen.

Wat vindt het RIVM?

“Dat oudere leerlingen wat betreft het coronavirus op jongvolwassenen lijken, weten we,” zegt RIVM-onderzoeker Susan van den Hof, die zelf een studie deed naar een virustransmissie in gezinnen. In Nederland vond ze in 54 gezinnen geen on­omstotelijk geval van een kind-volwassenebesmetting.

De laatste RIVM-cijfers tonen dat 5 procent van alle besmettingen in de leeftijdscategorie 15-19 jaar is. “Na opening van de scholen zullen we in het onderwijs besmettingen zien,” aldus Van den Hof. “Niet veel, verwacht ik mede op basis van een recente Australische studie, maar ze zullen er komen. Het alternatief is scholen sluiten. Daarmee ontneem je kinderen echter het recht op onderwijs. Maar we monitoren strikt.”

Studie na een virusuitbraak in een jeugdkamp in Georgia toonde 260 besmettingen bij 597 aanwezigen (44 procent), 89 procent van de geïnfecteerden was jonger dan 17. Dat duidt op snelle verspreiding in die groep.

Wat vindt het onderwijs zelf?

Dat volgt de richtlijnen van het RIVM. “Wij zijn geen virologen,” zegt een woordvoerder van onderwijsbond CNV Onderwijs. De koepel van middelbare scholen, de VO-raad, heeft zorgen over de rol die ventilatie speelt. Voorzitter Paul Rosenmöller wil dat het OMT die rol onderzoekt. “Bij de start van het nieuwe schooljaar moet bekend zijn wanneer dit advies er is.”

De verwachting is dat scholen ook in gesprek gaan met leraren die bang zijn. Mogelijk, zo zeggen bronnen, kunnen in individuele gevallen de zorgen worden weggenomen door leraren toe te staan een mondkapje te dragen in de klas.