Noodplan voor lerarentekort grote steden: onbevoegde docenten en vierdaagse lesweek

  0
  1825

  De schoolbesturen van de drie grootste steden willen dat leraren gym of muziek of middelbare schooldocenten in noodsituaties voor een basisschoolklas kunnen staan. Amsterdam wil ook een vierdaagse lesweek mogelijk maken. Op de vijfde dag gaan leerlingen dan wel naar school, maar moeten ze les krijgen in bijvoorbeeld kunst of sport van iemand die geen docent is.

  De drie steden – Amsterdam, Rotterdam en Den Haag – presenteerden gisteren hun noodplannen aan Onderwijsminister Arie Slob. Die wil kijken of hij de regels kan versoepelen om sommige noodgrepen mogelijk te maken. Ook zei hij 9 miljoen euro extra uit te willen trekken voor de begeleiding van zijinstromers, mensen die zich vanuit een andere baan laten omscholen tot leraar. ,,Ik weet dat daar een prijskaartje aan hangt, dus dat ga ik linksom of rechtsom regelen.’’

  De steden kampen elk met een tekort van honderden leraren. In Amsterdam is er een tekort van 360 leraren, Haagse basisscholen komen zeker 373 voltijdsdocenten tekort en in Rotterdam zijn 202 fulltimers te weinig. De laatste twee steden hebben bij de berekeningen ook ‘verborgen vacatures’, banen waar niemand meer actief voor wordt geworven, meegenomen. 

  Verborgen vacatures

  In Den Haag krijgen elke dag achtduizend leerlingen les dankzij ‘kunstgrepen’, zoals een Pabo-student die voor de klas staat. In Rotterdam zijn dagelijks een kleine vijfduizend scholieren de dupe van het lerarentekort. 

  Den Haag en Rotterdam hebben voor de korte termijn een ‘escalatieladder’ gemaakt. Naarmate de problemen groter worden, is er meer toegestaan. Zo wordt bij het wegvallen van een leraar eerst een andere bevoegde docent gezocht. Lukt dat niet, dan mag een Pabo-student voor de klas of vakleerkrachten die normaal muziekles of gym geven. Ook kan een school in grote nood een klas herverdelen over andere klassen of de klas naar huis sturen. Als laatste redmiddel mag er een ‘toezichthouder’ worden ingezet, die geen les geeft maar toezicht houdt.

  Taal en rekenen

  Houden de problemen langer aan, dan opperen de steden ook om alleen nog de belangrijkste vakken zoals taal en rekenen te geven, de overige uren zouden dan op ‘een alternatieve manier’ moeten worden ingevuld. Ook wordt er dan gekeken naar een vierdaagse schoolweek.

  De plannen van Den Haag en Rotterdam zijn nog een concept. De schoolbesturen gaan die de komende week, tijdens de twee landelijke stakingsdagen, bespreken met leraren. Amsterdam deed dat al. De definitieve plannen moeten 14 februari klaar zijn. Utrecht en Almere moeten nog met een noodplan komen. Utrecht deed daar in december al een aanzet toe, maar dat plan moet volgens minister Slob nog worden uitgewerkt.