Met je puber in één huis in coronatijd: zo houden ouders het hoofd koel

  0
  278

  Hoor jij al wanhopige geluiden van ouders in je netwerk? De huidige regels gaan misschien versoepelen, maar worden misschien ook onduidelijker. Wat vraagt dat van ouders en hun pubers? Voor het hopelijke quarantainestaartje heb ik toch nog een paar tips, of je nu zelf ouder bent of met hen werkt. Jij hebt er zelf misschien ondertussen al behoorlijk genoeg van om met je puber(s) en wellicht ook nog een partner op een paar vierkante meters te vertoeven. Met allemaal je eigen scherm, of waarschijnlijk zelfs meerdere per persoon. Thuis met je puber: #hoedan?

  Wat doe je als je puber lusteloos tot 16.00 uur in bed ligt te stinken, of juist rusteloos door het huis stuitert omdat hij/zij per se buiten met een groep wil chillen? Of maar niet achter de PlayStation vandaan wil komen?

  1. Zorg voor een paar heldere afspraken, dat geeft een veilig gevoel.
  2. Respecteer de privacy van je kind, ga bijvoorbeeld niet zonder kloppen diens kamer binnen, kijk niet zomaar mee op de mobiel en respecteer een ‘nee’.
  3. Maak contact, niet te dicht op de huid, maar bied wel ruimte.
  4. Ga het gesprek aan over de (online) belevingswereld van je kind. Vraag eens naar leuke memes, TikToks, stuur zelf filmpjes door. Niet erg als jij de Boomer-varianten leuker vindt. Als bespreekbaar is wat leuk is, dan wordt er ook sneller gepraat over wat online niet zo leuk is.
  5. Wees eerlijk, want dan ben je betrouwbaar.

  15 andere tips lees je bij Mediawijzer

  En als je het echt niet meer ziet zitten met je puber(s), jezelf of je relatie: vraag dan advies of hulp. Dat is niet erg. Opvoeden kan ontzettend zwaar zijn. Puber zijn ook. Zeker als je je opgesloten voelt.