Coronamaatregelen voor onderwijs versoepeld

De middelbare scholen gaan vanaf dinsdag 2 juni weer onderwijs op locatie verzorgen. De basisscholen gaan vanaf maandag 8 juni weer helemaal open. Dat heeft premier Mark Rutte dinsdagavond bekendgemaakt.

De persconferentie van Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid stond in het teken van versoepeling van de coronamaatregelen nu de verspreiding van het virus minder wordt. Een van die versoepelingen is dus dat het voortgezet onderwijs op 2 juni weer kan beginnen.

Dit had Rutte al op zijn persconferentie op 6 mei aangekondigd, maar hij hield toen nog een slag om de arm. Nu doet hij dat nog steeds, want als het virus weer om zich heengrijpt, kan het zo zijn dat de herstart niet doorgaat.

Rutte verbond voorwaarden aan de heropening van het voortgezet onderwijs:

• Iedereen in de school houdt altijd 1,5 meter afstand van elkaar.
    • De onderwijstijd wordt zo verdeeld dat het aantal vervoersbewegingen zo beperkt mogelijk is.
    • Leerlingen komen lopend of met eigen vervoer naar school. Voor leerlingen die ver weg wonen, wordt vervoer georganiseerd.
    • Leraren gaan zo min mogelijk met het openbaar vervoer.

De premier benadrukte dat de scholen alle leerlingen zoveel mogelijk uren fysiek onderwijs geven. Het is volgens hem niet de bedoeling ‘dat dit wordt beperkt tot een mentoruur en een paar toetsen’.

Voortgezet speciaal onderwijs

Scholen voor voortgezet speciaal onderwijs gaan per 2 juni ook open. Gezien de groep leerlingen en de grote variatie in het speciaal voortgezet onderwijs, kan maatwerk nodig zijn. Het is mogelijk dat scholen nog niet volledig open kunnen of dat bepaalde leerlingen om medische redenen vanaf 2 juni niet of nog niet volledig gebruikmaken van het onderwijs op school.

Ook in het het voortgezet speciaal onderwijs moeten leerlingen en personeel anderhalve meter afstand van elkaar houden. Rutte voegde daaraan toe dat hij beseft dat daar maatwerk voor nodig is. Leerlingen uit de medische risicogroepen kunnen worden vrijgesteld van onderwijs. Voor hen blijft onderwijs op afstand beschikbaar.

Basisscholen

De slag om de arm die Rutte neemt, geldt ook voor de volledige heropening van de basisscholen op maandag 8 juni. Het is de bedoeling dat de scholen dan weer hun normale ritme oppakken, dus niet meer lesgeven op basis van halve maar hele onderwijstijd. Ook hiervoor geldt dat dit alleen kan als het coronavirus zich gedeisd houdt.

Ten slotte geldt voor personeelsleden in het voortgezet (speciaal) onderwijs hetzelfde laagdrempelige coronatestbeleid als voor hun collega’s in het primair onderwijs.