Bonden stellen ultimatum

  0
  1939

  Onderwijsministers Arie Slob (ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (D66) hebben tot en met 25 februari om over de brug te komen met extra investeringen voor het gehele onderwijs. Dat ultimatum stelt de AOb samen met FNV Onderwijs en Onderzoek en de verenigingen van de FvOv.

  Als de bewindslieden niet voor 10.00 uur op 25 februari laten weten dat ze aan de eisen voldoen, roepen de bonden hun achterban op tot acties. Het gaat om een actieweek die begint op 11 maart en eindigt met een landelijke staking op 15 maart op het Haagse Malieveld.

  Ultimatum

  Bij stakingen moeten bonden altijd een ultimatum stellen. De bonden hebben dat gedaan met een brief die eind vorige week aan de ministers is gestuurd. Daarin eisen ze een structurele investeringin het hele onderwijs – primair onderwijs tot en met het wetenschappelijk onderwijs – van 4 miljard euro. Daarbij moet de bezuiniging – doelmatigheidskorting – van in totaal 183 miljoen euro van tafel, aldus de bonden.

  ‘Wij constateren dat ondanks onze vraag om een hard investeringsplan te maken voor de sector, het kabinet geen enkele substantiële handreiking meer doet. Er wordt hooguit met kleine bedragen geschoven’, zo schrijven de bonden in hun brief. De bonden en hun achterban horen de ministers keer op keer zeggen dat er geen extra geld vrijkomt voor het onderwijs. Ondanks alle problemen waar ze in de onderwijssectoren tegenaan lopen, zoals de hoge werkdruk, lerarentekorten en salarissen die achterblijven bij andere beroepen

  Onderwijskwaliteit

  Investeringen zijn, volgens de bonden, broodnodig om de onderwijskwaliteit op peil te houden. Daarom eisen de bonden dat de ministers snel over de brug komen met extra investeringen. ‘Voor de toekomst van de huidige leerlingen en studenten, voor nieuwe generaties jongeren, en voor de toekomst van Nederland als concurrerende kenniseconomie.’