Basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari

  0
  377

  De basisscholen en de kinderopvangcentra blijven dicht tot 8 februari, en gaan dus niet eerder open. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseerde tegen de vervroegde opening, omdat de huidige situatie het niet toelaat. Dat advies wordt overgenomen. 

  Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown af tot 9 februari, maar hoopte dat het fysieke basisonderwijs vanaf 25 januari weer doorgang zou kunnen vinden. Daarmee zou een verdere leerachterstand bij kwetsbare leerlingen worden voorkomen. 

  Demissionair minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) noemt het besluit ‘onvermijdelijk’. ,,Ik realiseer me dat dit voor ouders, leraren en leerlingen een klap is. Je kinderen helpen met school terwijl je tegelijk je werk moet doen, is ontzettend zwaar.’’ 

  ,,We volgen hiermee het OMT-advies’’, zegt Slob. ,,En de reden is dat er onderzoek is gedaan naar de werking van de Britse variant in relatie tot kinderen. De eerste uitkomsten van die onderzoeken zijn dat kinderen niet ontvankelijker of besmettelijker lijken dan bij de oude variant, maar het aantal besmettingen is nog altijd erg hoog in ons land, en daar komt nog bij dat – los van kinderen – er veel onzeker is over de werking van de Britse variant.’’

  De noodopvang blijft wel open voor kwetsbare kinderen en voor kinderen wiens ouders een cruciaal beroep hebben. De kinderopvang is volgens Slob bereid om daarbij te helpen. ,,Dat gaan we zo snel mogelijk organiseren.”

  Premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie vorige week al dat heropening een prioriteit is, mits de besmettingscijfers het zouden toelaten. Vandaag is tijdens het overleg tussen de betrokken ministers en deskundigen op het Catshuis besloten dat de situatie nog te nijpend is. 

  Britse variant

  Het OMT sprak eerder al zijn zorgen uit over de Britse variant van het coronavirus. ,,We weten nog niet genoeg over de exacte rol van de Britse variant bij kleine kinderen’’, aldus kinderarts en OMT-lid Károly Illy, gisteren al tegen deze site. ,,Dat blijft onzeker. En dat maakt het lastig, het is een duivels dilemma. We hebben te maken met een variant waarvan we niet alle eigenschappen goed kennen, en tegelijkertijd vindt iedereen het van enorm belang om het basisonderwijs snel te heropenen.’’

  Uit het onderzoek in Lansingerland, waar de Britse coronavariant opdook op een basisschool, is nog geen duidelijke conclusie gekomen rond de besmettelijkheid van kinderen. Volgens het OMT lijkt het er wel op dat kinderen in dezelfde mate ontvankelijk en besmettelijk zijn voor het virus als bij de ‘oude’ variant.

  Zorgverlof

  Slob: ,,Het is voor ouders echt een harde boodschap, want de combinatie van je werk en de zorg voor je kinderen – en dan ook nog ondersteunen bij het onderwijs op afstand – is echt heel erg ingewikkeld.’’ Daarom wil het kabinet financieel bijdragen om zorgverlof voor ouders geregeld te krijgen. 

  Slob noemt het ‘zeer zorgelijk’ dat de achterstanden bij kinderen verder zullen oplopen. ,,Daarom kijk ik samen met het onderwijsveld welke extra maatregelen er nodig zijn, zoals bijvoorbeeld het uitbreiden van onderwijstijd. Dit werken we de komende weken verder uit en het kabinet wil daar meerjarig financieel aan bijdragen.’’

  Coronaverlofdagen

  De PO-Raad, de sectororganisatie voor het primair onderwijs, steunt het besluit, maar pleit wel voor meer maatregelen om de situatie voor ouders te verlichten. De raad denkt onder meer aan ‘coronaverlofdagen’.

  De raad heeft het ministerie van Onderwijs gevraagd om de criteria voor de noodopvang en de lijst met cruciale beroepen tegen het licht te houden. Om de noodopvang te ontzien zouden volgens de organisatie daarnaast, in het geval van twee ouders, beide ouders een cruciaal beroep moeten hebben om voor opvang in aanmerking te komen.