614 basisscholen krijgen geld voor extra fulltime leerkracht

  0
  897

  Alle ruim 7000 Nederlandse basisscholen en scholen voor speciaal onderwijs kunnen volgend schooljaar extra geld tegemoet zien om de werkdruk te verlagen. 614 scholen krijgen zelfs zoveel dat zij daarvan een fulltime leerkracht kunnen aannemen. In totaal verdeelt het ministerie van Onderwijs 236 miljoen euro. En dat wordt de komende jaren nog meer.

  Dat blijkt uit cijfers van het Ministerie die RTL Nieuws heeft ingezien. Deze week ploft er bij alle scholen en schoolbesturen een brief op de mat met de blijde boodschap. 85 scholen krijgen zelfs meer dan 100.000 euro.

  Protesten

  Het extra geld is een reactie op de protesten van leraren van vorig jaar. Ze eisten onder andere verlaging van de werkdruk. Daar wordt nu aan voldaan. Het bedrag dat scholen ontvangen is afhankelijk van het aantal leerlingen. Per leerling krijgt een school 155,55 euro. Hoe meer leerlingen, hoe meer geld dus.

  De Eerste Nederlandse Montessorischool in Den Haag, met 1700 leerlingen Nederlands grootste basisschool, kan daardoor komend schooljaar meer dan 250.000 euro tegemoet zien. Een fulltime leerkracht kost een school gemiddeld 63.000 euro per jaar. In totaal krijgen 614 basisscholen genoeg geld om een extra fulltime leraar te kunnen aannemen.

  Nog meer geld in de toekomst

  Daar blijft het niet bij voor de scholen. In de komende jaren zal het bedrag voor het verlagen van de werkdruk nog verder worden verhoogd, verwacht het ministerie. Vanaf het schooljaar 2021-2022 zal dit 285 euro per leerling zijn.