Het woord is aan José

0
86

José is een fictieve naam. Ze wil graag anoniem blijven. Ze heeft een hoop te vertellen, maar houdt er niet van op dr voorgrond te staan. Ik ontmoet haar in Very Italian Pizza, vlakbij station Blaak in Rotterdam. We spreken af op donderdagmiddag om 14:30 u. We hebben de afspraak via LinkedIn gemaakt, zonder telefoonnummers uit te wisselen. Om 14:45 begin ik me af te vragen of ik me niet vergist heb. Prompt komt één van de obers melden dat ze gebeld heeft om te zeggen dat ze zich vergist heeft en een stukje verderop bij de Happy Italy heeft zitten wachten.

Trouw

José heeft lesgegeven aan mijn zusjes. Dat weet ze nog heel goed. Ze herinnert zich nog dat die twee erg verschillende karakters hebben. “Ik werk nog steeds op dezelfde school. Ik vraag me wel eens af waarom ik zolang ben blijven hangen, maar ik ben denk ik gewoon trouw,” vertelt ze. “Zo ben ik ook groot gebracht; als je ergens aan begint maak je het ook af”, vervolgt ze. Ze houdt ook van de regelmaat. Een vaste plek geeft ook zekerheid. Daartegenover staat dat iedere dag weer anders is.

Veerkracht

Over werkdruk zegt ze: “Tsja, ik kom uit een ondernemersgezin. Daar leer je wel te werken, door te zetten en vol te houden. Ik heb wel moeilijke tijden gehad, maar ik heb geen dag overgeslagen.” Ze heeft veel steun ervaren van mijn collega’s in die tijd. Daar is ze heel blij mee. “Het is belangrijk dat je een team om je heen hebt, waar je terecht kunt met vragen en die je inspireren door te gaan. Ook moet je echt een hart hebben voor de kinderen. Anders red je het niet.” Dat ze om kan gaan met veranderingen heeft haar enorm geholpen. “Flexibel reageren, aanpakken en doorzetten zijn denk ik mijn sterkste punten.”

Samenwerken

Dat samenwerken niet altijd makkelijk is heeft José ook ervaren. “Zorg dat je voldoende tijd besteedt aan het leren kennen van je collega’s. Vooral in een duobaan is dat belangrijk. Je hoeft niet de beste vrienden te zijn, maar het is wel belangrijk dat je goede afspraken maakt en veel overlegt. Als daar dingen misgaan zorgt dat voor veel onnodige werkdruk.” Ze erkent dat het helpt als je jezelf goed kent, je sterke punten en zwakke kanten, je kwaliteiten en je valkuilen. Als je die van de ander ook kent, voorkom je dat je in lastige situaties terecht komt. “Blijf daar over communiceren. Stop het niet weg want daarmee wordt het alleen maar erger.”

Blijven leren

“Ik heb alle onderwijsvernieuwingen voorbij zien komen, en ik heb ze altijd met beide handen aangegrepen”, vertelt ze. Over de introductie van de groepsplannen vertelt ze dat het een flinke stap was. Ze vondt het een hoop extra werk, maar het betaalde zich ook uit: “Nu weet ik niet meer beter en is het zo logisch.” Ook het gebruik van het ADI-model (Activerende Directe Instructie) heeft haar veel gebracht. “Ik ben daardoor veel doelgerichter gaan werken. Daar wil ik me ook nog verder in ontwikkelen, om de les nog interessanter maken voor de leerlingen.” Ze heeft het ook niet geschuwd zich te laten coachen: “Ik was een echte redder. Ik wilde alles oplossen voor een ander. Dus ook voor de kinderen. Dat was heel confronterend, maar zo leerzaam. Daar ben ik echt van gegroeid als leerkracht.”

Nieuwe kansen

Ze deelt mee dat ze overweegt of ze nog een overstap gaat wagen. Als ik opmerk, dat verandering ook kan inspireren, trekt er een schittering over haar gezicht. “Ja, misschien moet ik het gewoon doen, maar ik heb zo lang voor deze school gewerkt. Het voelt alsof ik de school in de steek laat.” Ze vraagt me nog om advies en ik zeg haar dat ze gewoon haar hart mag volgen, maar dat ze misschien nog wat tijd nodig heeft om zich helemaal los te maken. Ze besluit het allemaal nog eens rustig te overdenken.

Dit interview maakt onderdeel uit van de serie “Het woord is aan…”. Wil je meer weten over de achtergrond en schrijver, klik dan hier.

Wil je ook door Maarten worden geinterviewd? Reageer dan via [email protected].