Het woord is aan Evke van Schelt

0
240

Met Evke spreek ik af in Delft. Vlakbij het station aan de Oude Delft zit een koffiehuis, waar we in de zon kunnen zitten. Het is namelijk prachtig weer. Evke is door een moeder van een leerling geattendeerd op mijn oproep. Zij is nieuwsgierig aangelegd en altijd op zoek naar inspiratie.

Vrolijk

Zodoende stapt ongeveer gelijk met mij een vrolijke jongedame op het ponton waarmee ik een tafeltje zoek uit de zon. Evke heeft namelijk de zon in haar geest en vrolijk begint ze te vertellen over de aanleiding. Ze geeft haar loopbaan een andere wending. Na een aantal vruchtbare jaren voor de klas, met een vaste aanstelling en een vast team stapt ze in de invalpool. “Ja, ik ga het Talent verlaten!” Dat klinkt wat raar maar slaat op de school waar ze nu werkt. “Het voelt als een soort sabbatical, het is echt wat anders. Ik heb zo meer vrijheid en variatie en dat zijn dingen die ik begon te missen.”

Kracht

“Het is heel belangrijk, dat je in je kracht staat en dat de omgeving je daar bij helpt. Dat gevoel heb ik nu niet meer. Ik ben wel heel erg van samen en in harmonie dingen doen. Dit wordt dus een uitdaging. Misschien ga ik het werken in een team wel heel erg missen. De vastigheid loslaten en in het diepe springen is best spannend, maar ik denk bij mezelf: kom maar op!” Evke heeft er wel even over gedaan om dit besluit te nemen. “Vroeger zou ik dit nooit zo gedaan hebben. Ik had mijn weggetje al helemaal uitgestippeld toen ik van de Pabo kwam. Huisje boompje beestje, ik had het allemaal gepland.”

Loslaten

Loslaten en flexibiliteit ontwikkelen viel voor Evke nog niet mee. “Vroeger werkte ik mijn plannen gedetailleerd uit. Inmiddels weet ik dat er van alles kan gebeuren, wat je niet had kunnen voorzien.” Haar ervaring met het speciaal onderwijs heeft daar enorm in geholpen. Daar werkte ze als klassenassistent en heeft veel geleerd van een oudere collega. “Wij gingen met een groep gehandicapte kinderen op pad. Als je dan de hele tijd alleen maar kan denken aan wat er allemaal mis kan gaan, dan ben je na een dag uitgeput.” Dat betekende niet dat hij niet plande. Een weekje naar Parijs werd grondig voorbereid, besproken en geoefend met de kinderen: “De leerkracht let niet alleen op de kinderen; de kinderen letten ook op de leerkracht. Wederzijdse verantwoordelijkheid.”

Voorbereiden

Die ontspannen houding heeft haar enorm geïnspireerd. Nog steeds haalt Evke veel voldoening uit een goede voorbereiding met wederzijdse verantwoordelijkheid. “Er is niets zo mooi als een les, waarin je klas samen een opdracht uitvoert, zoals je het had bedacht. Perfectionisme ligt dan natuurlijk altijd op de loer: “Ik weet inmiddels dat ik de lat zelf zo hoog leg en dat ik soms best een beetje minder mag doen. Het schoonhouden van de klas is bijvoorbeeld niet echt de eerste prioriteit bij een hoge werkdruk, maar ik doe het toch; omdat ik dat zelf heel prettig vind werken.”

Bitch-jasje

Leerkracht zijn is ook voor haar een uitdaging geweest. “Ik kreeg wel eens te horen dat ik strakker orde moest houden en niet zo over me heen moest laten lopen. Ik moest maar vaker mijn bitch-jasje aantrekken. Dat werkte totaal niet voor mij. Er zaten twee jongetjes in die klas waar ik het echt veel strijd mee heb gehad. Daar raakte ik wel eens gefrustreerd over. Aan het eind van het schooljaar zeiden die jongens tegen me dat ik de liefste juf van de school was. Daar was ik zo verbaasd over. Toen ik vroeg waarom ze dat vonden, zeiden ze dat ik het altijd weer goedmaakte. Hiervan heb ik geleerd dat je moet doen wat bij je past. Dan ben je veel geloofwaardiger en werkt veel beter dan een jasje aantrekken.”

Geluk

Jezelf kennen is dus belangrijk om het werk te kunnen volhouden. “Die klas schoonhouden, werkt voor mij. Wees jezelf en weet wat je nodig hebt, wat jij belangrijk vindt. Doe de deur dicht als je even niet wilt worden afgeleid. Zoek je rust en maak keuzes. Durf ook maar eens ‘nee’ te zeggen en grenzen te stellen. Zoek naar de manieren die bij jou passen. Fiets een keer een andere route en kleed je aan op een manier die jou zelfvertrouwen geeft.” Dat zijn zomaar wat antwoorden op de vraag wat haar geholpen heeft om te gaan met de werkdruk. “Daar heb je natuurlijk wel moed voor nodig, maar geluk is heel dichtbij als je het in kleine dingen zoekt.”

Dit interview maakt onderdeel uit van de serie “Het woord is aan…”. Wil je meer weten over de achtergrond en schrijver, klik dan hier.

Wil je ook door Maarten worden geinterviewd? Reageer dan via [email protected].

Afbeeldingsresultaat voor delft