Gas en licht tientjes duurder per 1 juli, gebruik energiecollectief Digischool

0
535

Nederlandse huishoudens moeten per 1 juli meer gaan betalen voor energie. Veel leveranciers gooien hun tarieven op 1 juli omhoog, soms tot 70 euro op jaarbasis.

Nuon laat een gemiddeld gezin van vier personen 32,31 euro meer betalen op jaarbasis. Van de grote drie spelers verhoogt Eneco de kosten voor gas en licht met 63,73 euro het meest. Essent, de derde grote speler van ons land, zegt de prijzen gelijk te houden. Ook bij Energiedirect is dat het geval.

Klanten van Energieflex zijn het slechtst af, de leverancier gooit zijn tarieven met wel 71,64 euro op jaarbasis omhoog. Bij Engie bedraagt de schade 36,48 euro, klanten van Powerpeers zijn vanaf juli gemiddeld 44,83 euro duurder uit.

Gaslicht.com heeft de prijsverhoging berekend op basis van 3500 Kilowattuur stroom en 1500 kuub gas. Dat is het gemiddelde verbruik van een doorsnee gezin van drie personen.

Variabele prijzen

Oorzaak van de prijsverhogingen zijn de gestegen inkoopprijzen. ,,De stijgende olieprijzen spelen hier een flinke rol in,” zegt Sanne de Jong van Gaslicht.com.
De Jong noemt de verhoging bij Eneco opmerkelijk. ,,Van de drie grote bedrijven liggen hun variabele tarieven al verreweg het hoogst.” Bedragen de gemiddelde jaarkosten bij Nuon en Essent momenteel 1882,64 en 1898,29 euro, Eneco-klanten betalen nu al 1928, 20.

Wel is het zo dat lang niet alle klanten een energiecontract met variabele stroom- en gasprijzen bezitten. Ruim de helft van de klanten zetten hun kosten voor een tot drie jaar vast. Zij kunnen daarmee tot honderden euro’s besparen.

Tweede stijging op rij

Nuon bevestigt dat de stijgende olieprijzen voorname factor zijn. ,,Deze prijsverhoging is het gevolg van aanhoudende hogere prijzen op de inkoopmarkten voor stroom en gas,” stelt woordvoerder Oene van der Wal. De stroomprijs stijgt met 6,6 procent harder dan gas (3,7 procent) bij Nuon. Het bedrijf ziet geen verband met het dichtdraaien van de Groningse gaskraan.

Ook Eneco wijst op duurdere energieprijzen. Zelf rekent het energiebedrijf overigens met een iets lager gemiddeld verbruik van 2800 kilowatt stroom en 1200 m3 gas. ,,Dan komen wij op een gemiddelde verhoging van 50 euro uit,” zegt Arie Spruijt.

Hij erkent dat Eneco dit keer relatief meer stijgt dan veel concurrenten. ,,Dat heeft onder meer met de timing te maken dat je energie inkoopt. Iedere leverancier heeft daar een andere strategie in. In het verleden heeft dat vaak in het voordeel van onze klanten gewerkt. Dit keer helaas niet.”

Wilt u nog gebruik maken van de lagere energietarieven de komende jaren? Stap dan over naar het energiecollectief van Digischool.