#Durf te vragen

0
1589

Waarom mopperen in de koffiekamer niet werkt en hoe je dan wel veranderingen in gang zet.

Als je last hebt van werkdruk, of jouw collega’s, dan herken je wellicht de situatie tijdens de lunch. Je zit bij elkaar in de koffiekamer, wilt net een hap van je boterham nemen en de deur zwaait open. Jouw collega komt gefrustreerd binnen en begint te mopperen. Ik heb er genoeg van… ik ben er klaar mee…. op deze manier werkt het niet…

Onderwerp van gesprek verandert en meelevend luister je naar het verhaal. Bijval van de collega’s die er ook altijd last van hebben en ja het IS zo erg! Andere voorbeelden en voorvallen worden erbij gehaald, toen was het ook al zo! Het zal vast NOOIT veranderen en elk verhaal wordt vervelender. Degene met het verhaal, en misschien dus stiekem jij ook, voelt steun tijdens zo’n gesprek. Zie je wel, ik ben niet de enige die dit vindt! Je kan je frustraties uiten, alles er heerlijk uitgooien… totdat een leidinggevende binnen stapt. Het gesprek verstompt, we hebben het er nog wel een keertje over.

En inderdaad, dat ga je doen.

Dit soort situaties komt voornamelijk voor als je gefrustreerd bent over werkzaamheden, protocollen, besluiten waarin jij niet betrokken was in de besluitvorming van het geheel. Onderwijs is een beroep waar inhoudelijk door  bestuur of schoolleiding vorm wordt gegeven in plaats van door de leerkracht zelf. Dat de een dit makkelijker kan accepteren dan de ander heeft ook te maken met werkdruk. Een kwestie van loslaten.

De eerste stap heb je al gezet, je bent begonnen met een olievlek. Alleen op de verkeerde plaats en op het verkeerde moment.

Wat dan wel te doen?

Er is een hele reclamecampagne aan gewijd geweest. #durftevragen, maak dingen bespreekbaar.

Op het moment dat je vanuit je enige gevoel praat en deelt, kan iemand daar geen oordeel over vellen. Gevoelens zijn persoonlijk en kunnen door een ander wellicht beïnvloed worden, maar niet veranderd. Door je kwetsbaar op te stellen en niet direct in de aanval te gaan over een besluit, houd je een gesprek open. Open voor discussie, argumenten en meningen.

Omdat je je kwetsbaar opstelt, kunnen we ons goed voorstellen dat je dit lastig vindt in een plenaire team vergadering. Begin dus klein, in een bouw- of parallel overleg. Vraag of het onderwerp op de agenda geplaatst kan worden. Een kleine stok achter de deur, die ervoor zorgt dat als de spanningskriebels in je buik verschijnen, je toch doorzet.

Als dan het moment is dat jij aan het woord bent, spreek dan zoveel mogelijk vanuit je gevoel. Je wilt het gevoel delen en vragen of er anderen zijn die hetzelfde gevoel hebben.

Er zullen collega’s zijn die het niet eens met je zijn. Door deze benadering zal het gesprek niet hard tegen hard gaan, geen conflict vormen. Juist op deze manier zullen zij met argumenten komen om je te overtuigen en beter nadenken over de formulering hiervan. Het gaat met respect en met rekening houden met elkaars gevoelens. Als je dan niet op één lijn komt met elkaar, is er weinig kwetsends gevallen en is er ruimte voor hulp.

Je zal het met het besluit moeten doen. Je zal het moeten accepteren en er zo goed mogelijk mee om moeten gaan. Wel is het voor anderen helder dat je iets lastig vindt en dat geeft ruimte voor een aanbod tot hulp. Collega’s in het onderwijs willen samen dingen voor elkaar krijgen en samen met jou zullen ze ervoor zorgen dat ook jij je draai vindt in een besluit.

Omdat je het zo persoonlijk houdt, zullen collega’s die het eens met je zijn, sneller durven bijvallen. Jij hebt al een grote stap gezet in hun ogen, jij hebt durven zeggen wat zij zelf dachten. En zo begin je aan het spreiden van een olievlek. Wat is besproken, komt in de notulen, ook voor anderen om over na te denken. Jouw leidinggevende die het overleg heeft voorgezeten, neemt het mee naar de eigen vergadering met de rest van het management. En zo wordt jouw verhaal gedeeld en leeft het voort als een bespreekbaar onderwerp. Iets wat open staat voor discussie, evaluatie en verandering.

Kom hier zelf ook op terug, in de wandelgangen, tijdens een volgende vergadering. Leeft het ook bij anderen en zo ja, hoe gaan we hiermee aan de slag? Houd het warm, open en levend, dan heb je de grootste kans op inzicht, verandering en steun.

Column over werkdruk en werkplezier
Door Angela Kouwenhoven, 2Be-Have