Zes tips voor zij-instromers

Ben jij zij-instromer in het onderwijs of wil je het worden? Lees dan deze tips!

1. Neem flink de tijd voor oriëntatie
      Loop een paar dagen mee op een school. Praat met leraren uit je kennissen- of vriendenkring. Lees de cao van de sector waarin je wilt werken. Je kunt ook deze salarischeck doen om een beeld te krijgen van je toekomstige inkomen.
    2. Kies de route die bij je past
      Heb je nog geen relevante vooropleiding en praktijkervaring? Dan is een deeltijdopleiding waarschijnlijk het meest geschikt. Heb je wel theoretische voorkennis en al met kinderen of jongeren gewerkt? Dan past de gesubsidieerde zij-instroomroute misschien bij jou.
    3. Direct voor de klas?
      Alleen als het privé ook kanHet vak leren, terwijl je ook al lesgeeft is pittig! Zie ook het artikel ‘Zij-instromen is niet voor watjes’. Doe het niet als een zwangerschapswens hebt of er andere grote live-events op stapel staan. En licht je omgeving in. Je zult komende tijd weinig tijd hebben voor familie of vrienden.
    4. Check of de begeleiding is geregeld
      Ga niet meteen voor de klas op scholen met veel onervaren of tijdelijke leerkrachten. De kans is groot dat dan niemand jou goed kan begeleiden en ondersteunen. Zet zwart op wit wie je begeleidt en waarvoor. Het beste is een ‘mentor’ voor je dagelijkse vragen en een ‘coach’ voor het meer diepgaande leren.
    5. Doe zo breed mogelijk ervaring op
      Begin als het even kan in de middenbouw – dat is minder heftig dan bijvoorbeeld groep 8, of werken eerstejaars leerlingen – maar probeer tijdens je opleiding met zoveel mogelijk leeftijdscategorieën te werken. Dan heb je later meer keuzevrijheid in functies.
    6. Bescherm jezelf tegen overwerk
      Iets nieuws leren is sowieso vermoeiend. En door de personeelstekorten ligt overwerk continu op de loer. Zeker voor startende enthousiastelingen. Dus baken af, zeg nee en trek aan de bel voordat het je teveel wordt.