Van werkdruk naar werkplezier

  0
  116

  Met een beroep als leraar weet je maar al te goed hoe het is om onder druk te presteren. In de jaarplanning van het onderwijs staat dat je bij een volledige betrekking zo’n 42-43 uur per week moet werken. Het aantal werkweken is minder, maar het werk moet wel in die weken gebeuren. Leraren geven aan dat die 42-43 uur niet meer toereikend zijn. Veel leraren zitten daar gemiddeld zo’n 10 uur per week, of zelfs nog meer(!), boven. Het is logisch dat je je dan niet alleen druk voelt, dan héb je het ook echt druk! Hoe zet je deze werkdruk nou om in werkplezier en raak je weer bevlogen?

  Bevlogenheid is de positieve tegenhanger van de negatieve aspecten van werk als stress en burn-out. Vanuit de positieve psychologie geredeneerd: je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden. Bevlogenheid laat zich definiëren als een positieve emotioneel-geestelijke toestand van voldoening gekenmerkt door vitaliteit, toewijding en absorptie.

  Wat betekent dit dan voor jou? Een bevlogen medewerker beschikt over veel energie, voelt zich fit en kan lang en onvermoeibaar doorwerken (vitaliteit). Daarnaast is een bevlogen medewerker bereid om energie in het werk te steken, is en voelt zich betrokken bij het werk en de school en houdt vol bij problemen (toewijding). Tot slot gaat een bevlogen medewerker op een plezierige manier op in het werk (absorptie).

  Valt het jou ook zo op dat het vaak de enthousiaste en proactieve collega’s zijn van wie de positieve instelling opvalt? Dat is natuurlijk geen toeval! Zij zetten zich zichtbaar in en behalen vaak mooie resultaten in hun werk. Bevlogen medewerkers werken met passie en energie waarbij zij hun talenten voor zichzelf, de school en voor de leerlingen inzetten en volledig tot hun recht laten komen. Werkplezier is voor iedereen van belang. Ook jij kan je werkdruk omzetten in werkplezier en (weer) bevlogen raken!

  Bij het ervaren van werkdruk is het belangrijk dat je je richt op de beheersbare zaken binnen je eigen invloedssfeer. Hoe ga je om met de verschillende oorzaken van werkdruk? Hoe haal je meer uit jouw mogelijkheden en blijf je jezelf ontwikkelen ten gunste van de leerlingenprestaties? Kom naar Leraren maken het verschil – van werkdruk naar werkplezier en krijg antwoord op deze vragen en ontvang praktische tips en handvatten om de passie in jouw werkdag te houden. Schrijf je NU in en krijg 10% Early Bird korting!

  Bron: Passie, Energie, Prestatie; Jessica van Wingerden & Bernadette van de Laak

  Redactie: Leraren maken het verschil

   

  image