Vijf tips om er de eerste schooldagen een feestje van te maken

  0
  1854

  Na ruim 1,5 maand niet op school te zijn geweest, kwamen de leerlingen op 11 mei weer naar school. Dan wil je ze natuurlijk op een leuke manier weer welkom heten in de klas! Hieronder vind je enkele tips om samen met je leerlingen van de eerste schooldagen een feestje te maken!

  1) Versier je klas!

  Je hebt vast leuke slingers en andere attributen liggen om je klas feestelijk aan te kleden. Zo voelen ze direct bij binnenkomst dat het gezellig wordt in de klas. Je kunt de leerlingen hier ook aan laten meewerken: Maak een slinger samen met je leerlingen! Laat al je leerlingen thuis een onderdeel van de slinger maken en dit meenemen naar school. Zo kun je alle onderdelen samenvoegen tot 1 feestelijke slinger. Ziet je klas er lekker vrolijk uit.

  Download het werkblad (PDF)

  2) Thuisonderwijsdiploma

  Geef je leerlingen en hun ouders/verzorgers een diploma! Zo laat je zien dat je heel veel waardering hebt voor het werk dat ze thuis hebben gedaan. Je kunt er zelf een extra boodschap op schrijven en het is ook leuk om je leerlingen zelf hun naam en de namen van hun ouders/verzorgers erop te laten schrijven. Zo geef je ze meteen een leuke schrijfopdracht!

  Download het thuisonderwijsdiploma (PDF)

  3) Verzameling bijzondere foto’s

  Je leerlingen staan vast te popelen om jou en de andere leerlingen van alles te vertellen over de periode dat ze thuis zijn geweest. Vraag hen vooraf om 1 bijzondere foto van de periode thuis te mailen. Print deze foto’s uit en geef ze een speciaal plekje in de klas. Zo kun je de eerste dagen deze foto’s gebruiken om samen met je klas te praten over de periode dat ze thuis waren. Indien je leerlingen hebt die het wat minder leuk gehad hebben thuis, kun je ook een gerichte opdracht meegeven voor de foto. Zo kan iedereen een leuke foto sturen en er iets positiefs over vertellen:

  • Leerlingen uit de onderbouw vraag je om een foto te sturen met hun favoriete knuffel of huisdier.
  • Leerlingen uit de middenbouw vraag je om een foto te sturen tijdens een bijzonder uitstapje in de buitenlucht.
  • Leerlingen uit de bovenbouw vraag je om een foto te sturen van een actieve buitenactiviteit.

  4) Vlog maken

  Leerlingen uit de bovenbouw kun je uitdagen om een vlog te maken over de periode dat ze thuis zijn geweest. Wat hebben ze thuis gedaan? Zijn ze met vriendjes buiten aan het spelen geweest? Hebben ze een bijzondere wandeling of fietstocht buiten gedaan? Ze zullen voldoende inspiratie hebben, dus daag ze uit! Bij terugkomst in de klas kun je de vlogs samen bekijken en aan de hand daarvan het gesprek met de leerlingen aangaan.

  5) Boekentips

  We hebben een aantal boeken voor je geselecteerd waarin de volgende thema’s een rol spelen: weer thuis komen, elkaar weer zien na een tijd, gezond blijven en vriendschap. Thema’s die voor de kinderen symbool kunnen staan voor de afgelopen weken van afstandsonderwijs. Deze boeken kun je gebruiken om klassikaal deze bijzondere periode te bespreken, of om je leerlingen hierover te laten lezen.  We hebben ze overzichtelijk per AVI-niveau bij elkaar gezet.

  Bekijk de boekentips