Update tool om werkdrukgeld voor jouw school te berekenen

Benieuwd hoeveel geld jouw school aankomend schooljaar krijgt om de werkdruk aan te pakken? Er is een update beschikbaar van de handige tool om dit te berekenen.

In 2018 sloten de bonden samen met Onderwijsminister Arie Slob het werkdrukakkoord af om de hoge werkdruk te bestrijden. De schoolteams mogen zelf bepalen hoe ze het werdrukgeld gaan gebruiken en kunnen met de tool goed zien hoeveel geld hun eigen school krijgt.

Naar voren

Nu is die tool aangepast aan de nieuwe bedragen voor aankomend schooljaar. Onderwijsminister Slob maakte begin maart – net voor de grote onderwijsstaking van de AOb – bekend dat hij het geld voor het terugdringen van de werkdruk naar voren haalt. In plaats van 237 miljoen euro trekt Slob er dit schooljaar 333 miljoen euro voor uit. Dit schooljaar is er daarom per leerling 220,08 euro beschikbaar. Dat betekent dat een gemiddelde school van 225 leerlingen in 2019/2020 zo’n 49.500 euro krijgt.

“Schoolteams kunnen kijken hoe het dit jaar is gegaan met het werkdrukgeld en een kleine evaluatie houden”, zegt AOb-sectorbestuurder Anton Bodegraven. “Willen ze het geld nogmaals op dezelfde manier inzetten of zijn ze tegen andere dingen aangelopen. Hoe het werkdrukgeld wordt besteed, is onderdeel van het gesprek over het werkverdelingsplan.”

Bereken het!

Bereken ook hoeveel jouw school krijgt voor werkdrukverlaging. Wat moet je doen? Download dit Excel-model en vul daar het brin-nummer van je school in. Het model berekent dan hoeveel budget de school krijgt om de hoge werkdruk aan te pakken.

De hoogte van het budget is afhankelijk van het aantal leerlingen op 1 oktober van het voorafgaande schooljaar. Voor 2019/2020 wordt dus gekeken naar het leerlingaantal (van hoofd-en nevenvestiging) per 1 oktober 2018. Deze extra middelen zijn structureel en worden verstrekt via het budget voor personeels- en arbeidsmarktbeleid.

Download: Excel-model extra middelen aanpak werkdruk 2019-2020
    Download: Folder met praktijkvoorbeelden van andere scholen