Tips: Laat leerlingen zelf aan het woord

Een pijnlijke tip deze keer.

Zichtbaarheid van leren is een van de sleutelbegrippen om succesvol leren te bewerkstelligen (Ebbens & Ettekoven, 2012) Als het leren van leerlingen zichtbaar wordt, geeft dat ons als docenten veel belangrijke informatie. Bijvoorbeeld over:

• het niveau en de voorkennis van leerlingen.
    • mogelijke misconcepties die bij leerlingen in het hoofd zitten.
    • waar u hulp moet bieden.

Een van de manieren om leren zichtbaar te maken, is door leerlingen aan het woord te laten.

DE VRAGEN DIE U UZELF KUNT STELLEN

Ga bij uzelf eens na:

• Hoeveel zijn leerlingen aan het woord en hoeveel bent u zelf aan het woord?
    • Als u een vraag stelt, hoeveel tijd geeft u leerlingen om het antwoord te bedenken?
    • Als leerlingen u een vraag stellen, hoe vaak stelt u vragen terug en hoe snel geeft u het antwoord?

TIP

De tip van deze keer: bijt op uw tong, probeer bewust even ‘afzijdig’ te blijven, en laat leerlingen aan het woord.