Thuiswerktips van een ervaringsdeskundige

  0
  1193

  Hoe houd je het thuisonderwijs draaglijk, voor je kinderen en voor jezelf? Sijbrand Balkema, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Thuisonderwijs, heeft tips.  

  • Kijk als ouders naar hoe je het algemene schoolprogramma voor je kind zo goed mogelijk passend kan maken. “Het grootste voordeel van thuisonderwijs is dat je flexibeler kan zijn. Maak daar gebruik van. Je hoeft niet om de anderhalf uur een speelkwartiertje te hebben als je kind dat niet nodig heeft.”  
  • Balkema begint met zijn vier zoons in de ochtenden altijd met rekenen, lezen, schrijfopdrachten. In de middag komen de doe-vakken aan bod, of gaan ze naar buiten voor het vak aardrijkskunde, of naar een museum voor geschiedenis. “Dan hebben ze wat om naar uit te kijken.”  
  • Maak het aantrekkelijker. Moeilijk werkstuk maken? Lastige opdracht uitvoeren? Dat gaat makkelijker met een lekker schaaltje brownies. Of onder een dekentje op de bank.  
  • Denk niet dat je je kind moet straffen als het niet luistert. “Je moet jezelf denk ik niet als autoriteit zien. Die ligt nog steeds bij school. Zie jezelf vooral als coach en probeer samen te werken met je kind.”  
  • Zorg van tevoren dat je weet wat het einddoel is. Wat moet het kind kunnen aan het eind van deze lockdown, of van de komende twee weken? “Het is altijd goed om duidelijk voor ogen te hebben waar je uit wil komen. En deel dan dat doel in kleine mini-doelen op voor je kind.”  
  • Controleer je kind niet, maar wees nieuwsgierig. “Geef je kind niet het gevoel dat je hem of haar controleert, maar vraag eens: ‘Ik ben benieuwd wat je vandaag hebt gemaakt, kun je me het laten zien?’
  • Wees mild voor jezelf. “Leg de lat niet te hoog. Kinderen kunnen achter gaan lopen in twee weken, dus je kunt niet niks doen, maar besef ook dat dit een uitzonderlijke situatie is. Dus kijk welke vakken je kind goed onder de knie heeft, en laat daar misschien, als het nodig is, iets meer de touwtjes vieren.”