Studenten helpen vo-docenten bij wegwerken leerachterstanden

De Universiteit Utrecht start met een korte cursus voor studenten die gaan helpen bij het wegwerken van leerachterstanden. In oktober gaan zo’n 100 studenten aan de slag bij vier scholen. De studenten zijn geworven door het non-profit platform Studenten Helpen Scholieren en worden ingezet voor vakken die ze zelf studeren.

Tijdens de korte cursus van de universitaire Utrechtse lerarenopleiding krijgen studenten inzicht in het achterhalen van mogelijke motivatie- en leerproblemen en leren ze de voorkennis van een leerling in te schatten. In oktober gaan ze aan de slag met bijlessen voor 350 leerlingen, bij vier scholen die om ondersteuning hebben gevraagd bij het platform.

Ralph Meulenbroeks van de Utrechtse lerarenopleiding: “De scholen hebben gekeken hoeveel leerlingen bijles nodig hebben en voor welke vakken. De bijlessen worden gegeven tot de kerstvakantie. Leraren zijn dus geen tijd kwijt aan onderwerpen die ze vorig jaar al hebben behandeld en leerlingen zullen snel weer aanhaken.”

Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Studenten helpen leerlingen om achterstanden in te lopen en studenten doen extra praktijkervaring op. Ook wordt een methode ontwikkeld waarbij studenten studiepunten krijgen in ruil voor het geven van bijles. Daarnaast wil het platform studenten warm maken om leraar te worden om het lerarentekort terug te dringen.

In Amsterdam en Leiden lopen vergelijkbare projecten. Ze worden gefinancierd uit de 244 miljoen extra die het kabinet investeert om leerachterstanden weg te werken.