Schoolbesturen vrezen volgende griepgolf onder leerkrachten

De griepgolf: hij is er nog niet, maar verschillende schoolbesturen in Fryslân vrezen nu al zijn komst. Want invallers vinden op voor zieke leerkrachten in het basisonderwijs lukt nu meestal nog wel, maar als er door een griepgolf meerdere invallers per dag nodig zijn, dan wordt het moeilijk.

Vervangingspools raken leeg

,,Met grote vreze” ziet bestuurder Willem Reitsma van CBO Noardwest-Fryslân, met zeventien basisscholen in deze regio, daarom een griepgolf tegemoet. Nu al lukt het niet altijd om een vervanger te vinden. De invalpool van CBO Noardwest-Fryslân zou eigenlijk tien tot twaalf fte moeten bevatten, maar heeft nu ongeveer de helft.

Het gevolg: een zieke leerkracht kan niet altijd goed vervangen worden. ,,Dus dan moet je alweer noodmaatregelen toepassen”, zegt Reitsma. ,,Klassen samen, leraren-in-opleiding of assistenten voor de klas, en in het ergste geval een klas naar huis sturen.” Dat is dit schooljaar binnen CBO Noardwest-Fryslân al één keer gebeurd.

Dezelfde maatregelen treffen ook scholen van PCBO Tytsjerksteradiel (twaalf scholen) en PCBO Leeuwarden e.o. (achttien locaties), zeggen respectievelijk bestuurder Jan Sijtsema en directeur-bestuurder Hans Greidanus. ,,Tot nu toe redden we het net”, aldus Greidanus. Het streven aan het begin van het schooljaar was om veertien fte in de invalpool van PCBO Leeuwarden te hebben. Dat lukte, maar ongeveer de helft daarvan is nu al als langdurige vervanging ingezet, bijvoorbeeld wegens ziekte of zwangerschapsverlof.

De koepel probeert de eigen scholen op tijd in te lichten over problemen. ,,Als we nu al weten dat er komende vrijdag geen invaller beschikbaar is, melden we dat aan de scholen”, zegt Hans Greidanus van PCBO Leeuwarden e.o. ,,Als ze dan toch iemand nodig hebben, kunnen ze op tijd maatregelen treffen.” Dat is in het uiterste geval een klas naar huis sturen, maar dat is tot nu toe niet nodig geweest.

Leraren-ondersteuners

Ook bij PCBO Tytsjerksteradiel proberen ze creatieve oplossingen toe te passen. ,,Je moet het onderwijs anders inrichten”, aldus Sijtsema. ,,Wij zetten bijvoorbeeld in op leraren-ondersteuners. Die mogen wel voor de klas staan, maar niet de eindverantwoordelijkheid hebben. Dat kan helpen bij vervanging.” Een andere oplossing: ,,Duo-leerkrachten die samen voor een klas staan, vragen of ze zo nodig een extra dag willen werken.” Voordeel daarvan is dat de kinderen een vertrouwd gezicht voor de klas hebben. Ook bij PCBO Tytsjerksteradiel zijn dit jaar nog geen klassen naar huis gestuurd.

De legere invalpools zijn een landelijk probleem. Uit een rondgang van de NOS langs zeven koepels buiten Fryslân bleek gisteren dat die steeds minder flexibele invalkrachten hebben, mede omdat ze veel invallers als vaste kracht hebben aangesteld. Reitsma kent dat fenomeen. ,,In invalpools zitten vaak jonge docenten. Die willen na een paar jaar wel een eigen klas.” De invalpool aanvullen, is niet zomaar gebeurd. Zij-instromers kunnen niet altijd snel voor de klas en parttimers willen niet altijd extra uren. Reitsma: ,,Die mensen hebben er vaak bewust voor gekozen om in deeltijd te werken.”