‘Scholen krijgen te weinig tijd om coronamiljarden uit te geven’

Hoe kunnen scholen de coronaschade beperken en de achterstanden wegwerken die leerlingen door de lockdowns hebben opgelopen? Dat is de vraag waar het Onderwijs-OMT, een groep van twaalf wetenschappers op het gebied van onderwijs en kansenongelijkheid, zich de afgelopen tijd over boog. Er is een enorme zak geld beschikbaar: 8,5 miljard euro krijgen scholen de komende 2,5 jaar, vrij besteedbaar.

Een van de belangrijkste adviezen van de experts is: verleng die periode.

Net als de onderwijsinspectie vorige week, roepen de experts op de miljarden niet alleen in te zetten om op korte termijn de gaten in de kennis van leerlingen te dichten, maar vooral om het onderwijs structureel te verbeteren.

Dit zou een grote omslag betekenen, aldus hoogleraar Inge de Wolf , want het vereist dat we sommige bestaande onderwijsmethoden overboord gooien. “We zijn een land waarin we heel weinig weten over wat werkt in het onderwijs. We doen hier vaak dingen waarvan we denken dat het goed is omdat we er nou eenmaal ervaring mee hebben. Maar die werken niet altijd.”

Jaarlijks verlaten duizenden jongeren het onderwijs zonder dat ze goed genoeg kunnen lezen, schrijven of rekenen. Dat probleem was er al voor corona. Wat dat betreft biedt de pandemie ook een kans. De Wolf: “Er zijn nu nog te veel scholen die niet gewend zijn te werken op basis van methoden die bewezen effectief zijn.”

lees verder op NOS