Pushende ouders, te jong kiezen: veel decanen niet blij met profielkeuze

NOS Stories verspreidde een enquête in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Schooldecanen en Leerlingbegeleiders (NVS-NVL). Meer dan 325 decanen en leerlingbegeleiders door het hele land vulden die in.

Decanen en loopbaanbegeleiders hebben kritiek op het huidige profielensysteem in de bovenbouw van de middelbare school. Zo zeggen ze dat scholieren op het moment van profielkeuze te jong zijn, er te weinig vrijheid is binnen de profielen en dat ouders vaak pushen om een bepaalde richting op te gaan.

Twijfels en stress bij leerlingen

In het tweede of derde leerjaar kiezen de meeste scholieren een profiel en daarmee de richting waarin ze verder willen leren. Meer dan de helft van de decanen vindt dat te vroeg.

Ook vindt ruim 44 procent het huidige profielensysteem niet goed. Onder meer doordat decanen zien dat leerlingen veel twijfelen en daardoor stress ervaren.

Profielkeuze opent en sluit deuren

Eind jaren 90 werd de Tweede Fase ingevoerd in het onderwijs. De vrije vakkenkeuze in de bovenbouw werd vervangen door het huidige profielensysteem: scholieren kiezen in het tweede of derde leerjaar een richting waarin ze verder willen leren: een profiel.

Leerlingen krijgen dan niet meer alle vakken, zoals in de onderbouw, maar een samengesteld vakkenpakket dat specifiek is voor het profiel. Daarnaast is er ook ruimte voor een beperkt aantal keuzevakken.

Meer lezen: NOS.nl