Pensioen op termijn mogelijk omlaag

  0
  829

  Dit jaar hoeven de pensioenen nog niet omlaag bij het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds ABP, dat onder meer de onderwijspensioenen beheert. Volgend jaar waarschijnlijk ook nog niet. Maar de kans op verlaging in 2020 en de jaren daarna blijft aanwezig.

  2018 was een jaar met ups en downs. ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann-Kool: “In de eerste  drie kwartalen verbeterde de financiële positie stap voor stap. Maar de beurzen, die in het vierde kwartaal dieprood kleurden, gooiden roet in het eten van beleggers en dus ook van ABP. 2018 eindigde teleurstellend.”

  De kans dat de pensioenen verlaagd worden blijft aanwezig. Wortman-Kool: “In 2019 blijven de pensioenen gelijk. Voor 2020 is de kans op pensioenverlaging op dit moment klein. Ook voor de jaren daarna blijft de kans op verlaging aanwezig. We verwachten de pensioenen in 2020 en de jaren daarna ook niet te kunnen verhogen met de prijsstijging.”

  Een van de factoren die invloed hebben op de pensioenontwikkeling, is het pensioenakkoord. Volgens Wortmann-Kool is een nieuw pensioenstelsel broodnodig.

  Het beschikbaar vermogen van ABP steeg in de eerste drie kwartalen van 409 miljard euro naar 419 miljard euro. In het vierde kwartaal zakte het terug naar 399 miljard euro. ABP boekte over heel 2018 een negatief rendement van -2,3 procent. In het vierde kwartaal was het rendement -4,6 procent. Dit kwam vooral door de aandelen. De onrust op de financiële markten had, vooral in het vierde kwartaal, een negatieve invloed op ons beschikbare vermogen. Die onrust werd onder meer veroorzaakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China, maar ook door zorgen over de Brexit en economische groeiverwachtingen.

  Over de afgelopen vijf jaar behaalde het fonds een gemiddeld rendement van ruim 6 procent. Voor de komende 10-15 jaar houdt ABP, net als andere grote beleggers, rekening met een lager rendement. Dat zal eerder bij de 5 procent liggen.