Ouders over lerarentekort: minder deeltijders!

Belangenorganisaties van leraren moeten ervoor zorgen dat leerkrachten in het basisonderwijs meer uren willen en kunnen werken. Deze oproep komt van Jeroen de Glas van de Zaanse actiegroep van ouders geenvierdaagse.nl.

De Glas stelt in Trouw dat met alleen hogere salarissen het lerarentekort niet wordt opgelost. Sterker: als het gat tussen de salarissen in het primair en het voortgezet onderwijs wordt gedicht, ontstaat er een ander probleem. ‘Dat gat dichten zal wellicht helpen om mensen langer vast te houden – al voorspelt men als gevolg daarvan een gigantisch lerarentekort in het voortgezet onderwijs.’

Het lerarentekort in het primair onderwijs is volgens hem vooral het gevolg van het onevenredig grote aandeel deeltijders. Als leerkrachten meer uren gaan werken, kan het tekort aan personeel worden tegengaan. Hij denkt dat vooral met betere arbeidsomstandigheden leerkrachten bereid zijn meer te gaan werken.

Daarom doet De Glas ‘een dringende oproep aan de leerkrachten en hun belangenorganisaties’ om niet alleen te pleiten voor meer salaris, maar vooral ook voor minder administratieve verplichtingen, meer tijd, kleinere klassen, betere ondersteuning voor kinderen en toegankelijke kinderopvang voor leerkrachten.