Ouders moeten kinderen voldoende laten bewegen

De grootste verantwoordelijkheid om kinderen voldoende te laten bewegen ligt bij de ouders en niet bij de scholen. Dat benadrukt onderwijsminister Arie Slob in een brief aan de Tweede Kamer.

De brief van Slob is een beleidsreactie op het advies Plezier in bewegen van de Onderwijsraad, de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving en de NLSportraad. In hun advies staat onder andere dat scholen zouden moeten worden verplicht om minimaal twee keer per dag een halfuur bewegen te verzorgen.

Slob gaat daar niet in mee, omdat de verantwoordelijkheid om kinderen voldoende te laten bewegen niet alleen bij de scholen, maar zeer zeker ook bij de ouders ligt. Die zijn hier volgens de minister als eerste verantwoordelijk voor. ‘Dat kan bij de sportclub zijn, buiten op straat, of op en rond de school’, zo staat in zijn beleidsreactie.

Hij wijst erop dat verschillende partijen zich moeten zich inspannen om het voor kinderen zo makkelijk mogelijk te maken om voldoende te bewegen. Dat zijn niet alleen de scholen, maar ook de gemeenten, sportverenigingen en particuliere initiatieven.

1 Reactie

1. Beste minister Arie Slob,
      In de basis ben ik met u eens. Maar welke consequentie hangt er aan die verantwoordelijkheid van ouders. Is het een loze kreet of krijgen ouders van kinderen met obesitas en/of bewegingsarmoede te maken met de consequenties van die verantwoordelijkheid. Gaat het hier om boetes/ hogere zorgpremies/ verplichte opvoedcursus of andere maatregelen. Of gaat u het sporten bij de verenigingen stimuleren met een pakket maatregelen waarbij u gemeenten verplicht meer sportaccommodaties te realiseren. Gaat u gemeentes vragen de sportaccommodaties gratis aan te bieden zodat de verenigingen de contributie laag kunnen houden. Gaat u de verenigingen meer subsidie geven?
      Beste minister,
      Ik ben het eens dat verschillende partijen zich moeten inspannen om kinderen meer te laten bewegen. Deze discussie is niet nieuw, maar helaas leert de praktijk dat veel gemeente en scholen vooral bezig zijn met het bezuinigen op sport en de kosten zo laag mogelijk te houden.
      Uw reactie kost u meer geld dan u denkt, door uw kop in het zand te steken en het probleem bij een ander neer te leggen verpesten we een hele generatie. De kosten op de langere termijn zijn niet te overzien, de kosten op de zorg zijn al erg hoog. Waar is de langere termijn visie of bent u ook een politicus die alleen voor zijn eigen termijn plant.

Met vriendelijke groeten,
      Kris van Hulten.