Opletten thuis (en op werk en op school): dit zijn de plekken waar de meeste mensen met corona besmet raken

  0
  1468

  Een dikke zes weken in een gedeeltelijke lockdown en toch nog dagelijks vele duizenden nieuwe besmettingen: het schiet nog niet echt op.  Op het werk, op school en vooral ook thuis blijkt het oppassen geblazen. Maar waar nog meer? Dat is een mysterie.

  Thuis, op het werk en op school lopen de meeste mensen een besmetting op, blijkt uit een analyse van de gegevens van het RIVM en de GGD’s over het bron- en contactonderzoek van de laatste zes weken. 

  Alleen: van tweederde van de mensen die een coronabesmettingen hebben opgelopen, is niet bekend wat de besmettingshaard is.

  Níet via een huisgenoot 

  Je zou verwachten dat mensen het heus wel zouden weten als ze corona van een huisgenoot hebben gekregen, wat het aannemelijk maakt dat de groep die het niet weet het dus níet via een huisgenoot heeft gekregen. Maar het RIVM gaat er van uit dat op basis van de mensen die de bron wél kennen toch een betrouwbaar beeld van de besmettingsbronnen te geven is.

  Een kleine zestig procent van de mensen die het denken te weten, wijst als besmettingsbron de eigen woonplek aan, zoals het eigen huis of een verpleeghuis of andere woonvorm. Het Red Team, een groep onafhankelijke experts, heeft bij monde van de Nijmeegse microbioloog Bert Mulder al meerdere keren aangegeven niet te geloven dat de meeste mensen een besmetting thuis oplopen, via een huisgenoot. 

  Het team voelt zich daarin gesterkt door het feit dat de meesten aangeven niet niet weten waar ze besmet zijn. En als het al thuis is opgelopen, moet iemand het toch het huis ingebracht hebben.

  Kerstvakantie

  Meerdere keren is gewezen op onder meer middelbare scholen als besmettingsbron, reden om te pleiten die een korte periode volledig te sluiten. Het OMT, dat het kabinet adviseert en nauw verbonden is aan het RIVM, laat nu onderzoeken of het een optie is de kerstvakantie op alle scholen te verlengen. 

  Uit de meest recente cijfers blijkt dat afgelopen week meer dan dubbel zoveel besmettingen via school en kinderopvang zijn opgelopen, dan gemiddeld in de vijf weken ervoor. Wat ook opvalt is dat het aantal besmettingen bij de leeftijdscategorieën 14-19 jaar en 20-24 jaar relatief hoog is, veel hoger dan het gemiddelde van alle leeftijden. 

  Het huis in

  En dat is, opvallend, ook het geval in de leeftijdscategorieën waarin de meeste ouders van die jongeren zich bevinden: tussen 40 en 54 jaar. Het is een sterke indicatie voor wat de Nijmeegse microbioloog Bert Mulder van het Red Team al maanden beweert: dat kinderen het virus het huis in brengen en zo anderen aansteken. 

  Overigens is in de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar het aantal vastgestelde besmettingen ook relatief hoog. Terwijl die amper getest worden.