Op vakantie? Kom op tijd terug, anders mag je het klaslokaal niet in én krijg je de leerplichtambtenaar op je dak

Zorg dat je op tijd terug bent van vakantie! Zo luidt de waarschuwing van scholen in de regio. Wie naar een oranjegekleurd land gaat, moet bij thuiskomst twee weken in quarantaine. Als scholieren daardoor niet in de klas verschijnen, komt de leerplichtambtenaar eraan te pas.

Neem het risico vooral niét, is wat de scholen zeggen. Om ervoor te zorgen dat iedereen na de zomervakantie weer gezond en wel in de klas verschijnt, hopen besturen en directeuren dat leerlingen zo min mogelijk naar gebieden gaan waar de risico’s van het coronavirus groot zijn. ,,Iedereen heeft recht op ontspanning, maar zoek dit niet op. We doen een beroep op het gezond verstand van onze leerlingen en hun ouders”, aldus Ad Keller van het Krimpenerwaard College.

Voor de landen die oranjegekleurd zijn geldt: vakantiereizen afgeraden, alleen noodzakelijke reizen. Een geel gebied kan wel voor vakantie worden bezocht. Toch zijn er mensen die het erop wagen, omdat ze bijvoorbeeld familie op willen zoeken. Marokko en Turkije worden normaal gesproken drukbezocht in de zomermaanden, maar vallen in de categorie oranje. ,,Je gaat niet over de keuze die ouders maken, maar we adviseren ze wel het niet te doen. Je wil dat alle leerlingen er na de zomer zijn, zodat je geen achterstanden hoeft weg te poetsen”, stelt Rob Fens, rector van Wolfert van Borselen in Rotterdam.

Luxeverzuim

Wie terugkomt uit een oranje gebied, moet twee weken in quarantaine. Als die quarantaineperiode tijdens de start van het nieuwe schooljaar valt, is dat een probleem. ,,Als ze er niet zijn doordat ze in quarantaine moeten, melden wij dat bij de leerplicht als luxeverzuim”, aldus Nanda van Lent, directeur van het Montfort College op Zuid.

Bron: AD