Onderwijsraden willen 44 miljoen euro voor ‘samen opleiden’ van leraren

  0
  321

  De sectorraden PO-Raad, VO-raad, MBO Raad, VH en VSNU willen structureel 44 miljoen euro per jaar van de Tweede Kamer. Met dit geld willen ze 100 procent van de studenten aan een lerarenopleiding opleiden volgens het concept ‘Samen opleiden en professionaliseren’ binnen zogenaamde opleidingsscholen. Dit meldt de VO-raad.

  “Aangetoond is dat het samen opleiden en begeleiden van aankomende en startende leraren een belangrijke bijdrage levert aan een betere kwaliteit van leraren en zorgdraagt voor minder uitval van startende leraren; zeker in de aanpak van het lerarentekort is het behoud van leraren en voorkomen van voortijdige uitstroom essentieel,” schrijven de sectorraden aan de Tweede Kamer. 

  Dat samen opleiden gebeurt dan op een opleidingsschool: een samenwerkingsverband tussen één of meerdere lerarenopleidingen en een aantal scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en/of mbo. Binnen dit samenwerkingsverband wordt een intensievere vorm van leren op de werkplek verzorgd. 

  De raden zijn er van overtuigd dat het concept ‘Samen opleiden’ een wezenlijke bijdrage levert aan het terugdringen van het lerarentekort. Voor het concept is uiteindelijk een structurele investering nodig van 44 miljoen euro per jaar.