Onderwijsminister Arie Slob: de Verklaring Omtrent Gedrag voor het onderwijs moet op de schop

Demissionair minister Arie Slob wil de Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanscherpen voor het onderwijs. Dit moet de kans op seksueel grensoverschrijdend gedrag door personeel op scholen verminderen.

Aanleiding tot de eventuele wijziging in aanpak is het toenemend aantal schoolmedewerkers dat zich schuldig maakt aan ontucht met leerlingen. Het totaal aantal meldingen is ten opzichte van het vorig jaar gedaald vanwege corona, maar uit onderzoek door de Inspectie van het Onderwijs blijkt dat het aantal incidenten met personeel opnieuw is gestegen.

De toename is op het speciaal onderwijs het grootst. Bijna een op de twee meldingen gaan over ongewenste, hinderlijke aanraking of aanranding door een medewerker.

In het basisonderwijs gaat het om een stijging van 14 procent ten opzichte van 2018-2019. Het aantal meldingen in het voortgezet onderwijs liep op met 8 procent.
Lees verder in de Leeuwarder Courant