Onderwijsinspectie: het gaat niet goed met de havo

  0
  1285

  Het gaat niet goed met de havo. Havisten blijven het vaakst zitten, het lukt bovengemiddeld veel leerlingen niet om binnen vijf jaar een diploma te halen en er zijn relatief veel havo-afdelingen op middelbare scholen die zwak presteren. De Onderwijsinspectie stelt dat ‘alle signalen op rood staan’.

  Dat blijkt uit de Staat van het Onderwijs, het jaarlijkse rapport van de Onderwijsinspectie, dat vandaag is gepresenteerd. Vorig jaar bleef 12 procent van de havisten zitten. Vooral het aantal jongens dat met een havo-advies de basisschool verlaat en vijf jaar later een diploma heeft, is schrikbarend laag: 35 procent. Bij meiden geldt dat voor de helft. 

  Sinds het schooladvies van de leraar leidend is, gaan meer leerlingen naar havo en vwo. Met als gevolg dat vooral op de havo de klassen diverser zijn geworden, stelt inspecteur-generaal Monique Vogelzang. ,,De uitersten zijn groter, want er stromen ook meer vmbo’ers door naar de havo en tegelijkertijd zakken sommige vwo’ers terug. Scholen verklaren dat de lesmethoden geen rekening houden met die diversiteit.’’ De consequentie is dat voormalig vwo’ers veelal te weinig worden uitgedaagd, terwijl doorgestroomde vmbo’ers vaak op hun tenen moeten lopen. 

  Diploma

  Van de leerlingen met een havo-advies heeft slechts een kwart na vijf jaar een diploma. Ongeveer een kwart zit nog in de bovenbouw. 27 procent is naar het mbo en 14 procent naar het vwo gegaan.

  De Onderwijsinspectie beoordeelt havo-afdelingen twee keer zo vaak als zeer zwak of onvoldoende als andere afdelingen op middelbare scholen. ,,Alle signalen staan op rood. We moeten ons afvragen of al die verschillende niveaus die we op het voortgezet onderwijs hebben nog wel goed werken’’, stelt Vogelzang.