Onderwijs gaat thuis door bij coronabesmetting

Bij een eventuele uitbraak van het nieuwe coronavirus gaat het voortgezet onderwijs op de meeste protestants-christelijke scholen in Friesland zoveel mogelijk gewoon door. Het leerproces wordt dan thuis voortgezet.

Op een dergelijk scenario bereidt Onderwijsgroep Fricolore zich alvast voor. ,,Een coronabesmetting op een van onze scholen komt dichterbij. We willen voorkomen dat het hele onderwijs stil ligt als onverhoopt een klas moet thuisblijven of een hele school even of langer dicht moet”, zegt Hans Wildeboer van Fricolore, waar veel Friese christelijke scholen voor voortgezet onderwijs bij aangesloten zijn.

De scholen hebben op advies van GGD Fryslân preventiemaatregelen genomen. Zo wijzen ze via posters en beeldschermen op het belang van handen wassen. Ondertussen bereiden veel van de zestien Fricolore-scholen zich op eigen initiatief voor op een mogelijke volgende fase van de verspreiding van het coronavirus, dat Covid-19 veroorzaakt.

‘Voor toetsen en examens zijn geen eenvoudige oplossingen. Maar het leerproces kan met goede studiewijzers, via Magister (een elektronische leeromgeving, red.) en e-mail wel verder’, schrijft waarnemend directeur Freek Polter bijvoorbeeld aan de ouders van leerlingen op csg Comenius in Leeuwarden.

Leren op afstand begeleiden

Volgens Wildeboer kijken de Fricolore-scholen hoe ze indien nodig het leren op afstand zo goed mogelijk kunnen begeleiden. ,,De docenten kunnen de leerlingen telefonisch of online hulp aanbieden. We hebben hier natuurlijk wel enige ervaring mee. Scholen hebben soms te maken met ernstig zieke kinderen die langere tijd niet op school kunnen komen.’’

Andere scholen – zoals Piter Jelles en rsg Simon Vestdijk – houden zich strikt aan de richtlijnen van het rijksinstituut RIVM. Daarin staat dat scholen nog geen extra voorzorgsmaatregelen hoeven te nemen, anders dan de gebruikelijke hygiënemaatregelen. Wel zijn bij deze scholen een aantal schoolreizen, uitwisselingen en excursies afgelast. Piter Jelles en Simon Vestdijk vinden het onverstandig een deel van deze reizen te laten plaatsvinden, nu in toenemende mate toeristische trekpleisters sluiten.

Dat geldt ook voor het Friesland College. Zo is de jaarlijkse trip van tientallen MBO-studenten mode en creatief vakman naar de designbeurs in Milaan geannuleerd en ging er ook een streep door een bezoek van ict’ers aan een digitale beurs in Londen. ,,In beide gevallen zijn die evenementen afgelast, dus dat maakt een beslissing niet moeilijk”, meldt woordvoerder Jan Dijksma. ,,Voor grote groepen cancellen we alle uitstapjes naar het buitenland. Maar binnen Nederland kan alles gewoon doorgaan, dat zijn de richtlijnen van het RIVM.”

Het Friesland College onderzoekt welke digitale mogelijkheden er zijn om een deel van het onderwijs door te laten gaan bij een uitbraak van Covid-19. ,,Dat wordt bij ons echt maatwerk. Wij doen veel met praktijklessen, workshops en opleiding op locatie, toch heel anders dan het voortgezet onderwijs.”