Oefening omgaan met lastig gedrag Agressie en boosheid: één pot nat?

Iedere onderwijsprofessional heeft wel eens te maken met lastig gedrag van leerlingen en ouders. En in de praktijk blijkt vaak dat situaties klein beginnen en vervolgens uit de hand lopen.

Over hoe u lastig gedrag effectief kunt beïnvloeden, schreef Stichting School & Veiligheid, samen met Deniz Dogan van DDACT Training & Advies, een infoblad.

Het is belangrijk om te herkennen dat er meerdere niveaus en vormen van weerstand zijn, van redelijk gedrag (groen) tot gewelddadig gedrag (rood). Bij elk niveau heeft de leerkracht een ander doel en moet hij andere vaardigheden inzetten om de kans op escalatie te verminderen. Deze aanvullende oefening geeft situatieschetsen om de kennis actief te verwerken en toe te passen.

Externe links