Meer maatwerk voor zij-instromers die overstap naar onderwijs willen maken

Ondanks dat er al een paar leraren in spe zijn afgehaakt, zijn de initiatiefnemers van het project zij-instromers tevreden. Ook Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij (Stroomm) haakt aan.

Met zijn dertienen gingen ze afgelopen september na een strenge voorselectie van start, de hbo-geschoolde zij-instromers van pak ’m beet 30 tot 50 jaar die hun baan verruilden voor het vak van leraar. De opzet bij dit project is dat zij in twee jaar tijd hun onderwijsbevoegdheid halen, in combinatie met drie of vier dagen voor de klas staan. Van die dertien zijn er nu nog elf over.

,,De één kwam erachter dat dit het toch niet is en wil terug naar de oude werkomgeving. Voor de ander is de combinatie van werk, studie en privé te zwaar’’, vertelt Bram van Ek van Stichting Leijestroom, een van de initiatiefnemers.

De eerste drie maanden met horten en stoten

‘Zwaar’ is een veelgehoorde term. ,,Vanuit de opleiding is er misschien wel veel gevraagd van deze eerste groep’’, geeft Van Ek toe. ,,De eerste drie maanden is het met horten en stoten gegaan. Dat kwam deels door onduidelijkheden. Bijvoorbeeld dat de opleiding niet een maar twee avonden bleek te zijn.’’

Om het lerarentekort tegen te gaan en vooral ook om ervoor te zorgen dat de basisscholen in Den Bosch, Rosmalen en Vught elkaar geen vlooien afvangen, besloten de besturen zelf leraren te gaan opleiden. ATO-ScholenkringSignum en Leijestroom werken hierbij samen met Fontys Hogeschool Kind en Educatie. Inmiddels is ook Stichting Regionaal Openbaar Onderwijs Maas en Meierij (Stroomm) aangehaakt. De schoolbesturen ‘kopen’ voor een hele klas in bij Fontys. Per student is er voor dit 2-jarige project 25.000 euro Rijkssubsidie beschikbaar. De selectieprocedure is uitbesteed aan Roler Personeelsdiensten.

,,Bij de eerste ronde meldden zich 180 geïnteresseerden, een succes van hier tot Tokio. Roler is aan het werven voor een nieuwe groep en daar hebben zich al 85 mensen voor gemeld. Daarvan blijft een shortlist over van 28 namen, voor uiteindelijk 14 plaatsen.’’ Die groep zal volgens Van Ek meer op maat begeleid worden. ,,Fontys heeft goed geëvalueerd.’’

Voor Fontys, dat deze maand zelf ook een groep startte, betekent het project een flinke impuls voor haar zij-instroomtraject. ,,Het is in een stroomversnelling gekomen. Van enkele studenten per jaar zijn we gegaan naar bijna vijftig’’, aldus Ron Matheusen, coördinator van Fontys.

,,Uit een tussentijdse evaluatie bleek dat wat de schoolbesturen, wij en de studenten voor ogen hebben niet zo heel ver uit elkaar ligt. Het is zwaar, zeker de eerste tien weken vakgericht onderwijs, maar de studenten willen liever ook twee jaar vol gas geven. Voor hen is deelname aan dit project een heel bewuste keuze. Zij willen dat het niet mislukt en weten dat ze moeten investeren. Vanuit Fontys zijn we tevreden hoe het loopt.’’

En dat geldt ook voor de schoolbesturen, zegt Van Ek: ,,We zijn positief. Je probeert mensen uit andere beroepen te trekken dat lijkt te gaan. Niks doen is geen optie.’’