Meer dan 2400 scholen doen mee aan Buitenlesdag

  0
  211

  Op zo’n 2400 scholen in heel Nederland werd op 11 april weer buiten les gegeven. Dankzij de actie van Jantje Beton en IVN Natuureducatie konden scholen inspiratie opdoen uit het Buitenlesboek dat speciaal voor deze actie werd gemaakt. PO-Raad voorzitter Rinda den Besten was te gast bij de Beatrixschool in Nieuwegein, waar de leerlingen een rekenles volgden op het schoolplein.

  Met de Nationale Buitenlesdag willen Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren om meer naar buiten te gaan, zodat kinderen meer worden blootgesteld aan natuurlijk daglicht en frisse lucht. Niet alleen om buiten te spelen, maar juist ook om buiten te leren. Buitenlessen hebben als doel om leren te bevorderen, beweging en samenwerken te stimuleren en de motivatie en het welzijn van kinderen te vergroten. Zo worden leerlingen bijvoorbeeld uitgedaagd om zelf dingen te onderzoeken.

  Dit jaar hebben zich opnieuw meer scholen aangemeld dan vorig jaar (1700); steeds meer scholen en ook beleidsmakers zien de toegevoegde waarde van buitenles en gaan ermee aan de slag.

  Buitenlessen steeds populairder onder leerkrachten

  Duo Onderwijsonderzoek heeft 1000 leerkrachten gevraagd naar hun ervaringen rond buitenlessen. Daaruit blijkt dat 89% vaker buitenles wil geven. Daarbij verwacht 92% (op lange termijn) leeropbrengsten bij kinderen. Van de leerkrachten is 75% van mening dat buitenles een meerwaarde biedt ten opzichte van alleen binnen lesgeven. In de praktijk leidt dat ook tot steeds meer buitenles voor kinderen. Van alle leerkrachten geeft 30% inmiddels minimaal een keer per maand buiten les.

  De Nationale Buitenlesdag is een initiatief van Jantje Beton en het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid. Kijk voor meer informatie op buitenlesdag.nl