Maatschappelijke diensttijd voor 400 leerlingen

Roosendaal voert samen met scholengroep Tongerlo, het Jan Tinbergen College en WijZijn Traverse Groep een vrijwillige maatschappelijke diensttijd in. De komende twee jaar willen die organisaties 400 leerlingen van het voortgezet onderwijs verleiden zo’n stage te lopen, ieder half jaar één lichting en steeds tachtig uur verdeeld over twintig weken. Mét een vergoeding.

Niet alleen moet dit jongeren helpen bij het ontdekken wat ze leuk vinden en het ontwikkelen van sociale en maatschappelijke vaardigheden, gehoopt wordt dat dit ook vereenzaming tegen gaat.

Vooropgesteld, dit heeft niks met de oproep voor de invoering van een sociale dienstplicht voor jongeren die burgemeester Han van Midden eind vorig jaar deed toen zijn stad gebukt ging onder een golf van vuurwerkoverlast. Onderwijswethouder René van Ginderen: ,,De voorbereidingen hiervoor zijn al in de zomer gestart, na de eerste lockdown.’’

#Youthgoals

De coördinatie voor dit project (#Youthgoals) ligt bij WijZijn, die eerder een soortgelijk project draaide in Bergen op Zoom. Daar deden toen vijftig jongeren aan mee. In Roosendaal moet de eerste lichting in maart geworven worden, zegt Jessica Don, projectleider namens WijZijn Traverse Groep. De eerste projecten waar leerlingen een steentje aan bij kunnen dragen zijn ook al bekend.

Don: ,,We hebben daarvoor al goede contacten met bijvoorbeeld SportService Noord-Brabant, maar ook met de stamtafel in het buurthuis in Heerle en het MEC.’’ Jongeren mogen ook zelf invulling aan die diensttijd geven, door zelf activiteiten op te zetten. Don: ,,We zeggen daarbij ‘Durf groot te dromen’.’’

Scholen zijn enthousiast

Scholengroep Tongerlo (Da Vinci College, Norbertus Gertrudis Mavo en Lyceum) en het Jan Tinbergen College zijn enthousiast, zegt JTC-rector Charles van Wettum: ,,Een belangrijk onderdeel van ons onderwijs is zorgen dat leerlingen goed in de maatschappij kunnen functioneren. Dat gaat verder dan rekenen en taal, maar dat kun je niet van achter een scherm leren.’’

Het JTC kiest ervoor om dit project te laten volgen door tweedeklassers en voorexamenklassen, havo 4 en vwo 5. ,,Die kunnen dat gebruiken voor hun profielwerkstuk. Sowieso krijgen alle deelnemers een certificaat, dat kunnen ze gelijk mooi op hun cv zetten.’’ De scholen van Tongerlo kiezen voor mavo 3 en voegen daar in september havo 4 en vwo 5 aan toe.

Na de carnavalsvakantie worden er acties opgezet om jongeren te verleiden mee te doen.

Bron: BN DeStem