Lerarentekort: geen plek meer voor jongste kleuters

Schoolbesturen in de vier grote steden en Almere vrezen dat als gevolg van het groeiende lerarentekort kleuters van 4 jaar op den duur niet meer naar school kunnen.

Schoolbesturen in Rotterdam bijvoorbeeld hebben nu al honderden vacatures. Dat aantal zal de komende jaren naar verwachting nog groter worden. Dat komt doordat oudere leerkrachten met pensioen gaan en de aanwas van jonge leraren die krimp niet kan opvangen.

Daar komt bij dat veel jonge leraren liever lesgeven op basisscholen in kleinere gemeenten met minder problematiek. Een ander punt is dat in steden het aantal leerlingen nog licht blijft groeien, in tegenstelling tot in veel kleinere gemeenten. In de steden is het lerarentekort daardoor groter dan elders.

Mogelijk scenario

Vooralsnog is het niet meer toelaten van de jongste kleuters geen realiteit, maar ‘een mogelijk scenario’, zegt bovenschools directeur Hans Lesterhuis van het Bestuur Openbaar Onderwijs Rotterdam tegen de NOS.

De omroep sprak ook met het ministerie. Het is volgens OCW wettelijk zo geregeld dat kleuters van 4 jaar naar school mogen. ‘Daaraan moeten alle scholen voldoen, ook in tijden van het lerarentekort’, zo citeert de NOS een woordvoerder van het ministerie.

Kleuters van 4 jaar zijn in Nederland nog niet leerplichtig, maar kunnen al wel naar school. Dit betekent dat ouders hun kind(eren) van vier nog thuis mogen houden, maar bijna niemand doet dat. Leerplicht geldt vanaf de leeftijd van 5 jaar.