Legionella: bij herstart scholen waterleidingen doorspoelen!

    0
    1129

    Het is nodig om net als aan het einde van een vakantieperiode voor de herstart van de scholen de waterleidingen in de gebouwen door te spoelen. Dit om besmetting met de legionellabacterie te voorkomen.

    Legionella is een bacterie die zich kan vormen in stilstaand leidingwater. De bacterie kan de luchtwegen infecteren. Dan kan de legionellaziekte ontstaan. Dat is een ernstige vorm van longontsteking. In 1999 raakten op de Westfriese Flora in Bovenkarspel veel mensen besmet toen de legionellabacterie zich via kleine druppeltjes uit een bubbelbad door de lucht verspreidde. Meer dan 200 mensen werden ernstig ziek, 32 van hen kwamen te overlijden.

    Het is altijd verstandig om de leidingen door te spoelen als een schoolgebouw langer dan een week niet is gebruikt. Dus dit advies geldt zeker nu de scholen in de coronalockdown wekenlang gesloten zijn gebleven. De legionellabacterie gaat dood in heet water. Daarom is het verstandig om bijvoorbeeld boilers altijd aan te laten staan op een temperatuur van minimaal 60 graden.