Leerlingen zijn rokende ouders zat en ontwerpen rookvrije zone

  0
  226

  Achtstegroepers van een Utrechtse basisschool hebben een rookvrije zone rondom de school in het leven geroepen. Ze zijn de rokende ouders in de buurt van de school zat. Ouders hadden hun rookplek gevonden bij het hek dat naar het schoolplein leidt, maar kinderen vonden dat niet fijn. Ze uitten hun onvrede eerder al verbaal, maar er werd niet naar hen geluisterd. Daarom ging groep 8 over tot actie en ontwierp het een rookvrije zone bij het hek. Dat meldt RTV Utrecht.

  De kinderen van basisschool De Wijzer ontwierpen in samenwerking met Stichting Move, een maatschappelijke organisatie dat kinderen aan studenten koppelt, een rookvrije zone. Ze mochten de banken zelf ontwerpen, net als de tegels en het bord waarop staat aangegevenn dat het een rookvrije omgeving is.

  “Projecten zoals deze duiden op een onomkeerbare trend die hoop biedt voor de toekomst. Waar de ouders nog gewend zijn te pas en te onpas een sigaret op te steken, laat de nieuwe generatie een duidelijk tegengeluid horen”, aldus Stichting Move. Het doel van de actie van de kinderen is het terugdringen van het aantal rokende ouders en andere omwonenden.

  Op landelijk niveau zijn er steeds meer initiatieven om kinderen te beschermen tegen tabaksrook. Om die reden is Rookvrije Generatie in het leven geroepen. Op 19 maart aanstaande vinden de Rookvrije Generatie Awards plaats, waar onder meer personen, gemeenten, scholen en zorginstellingen kans kans maken op zo’n award.