Klimaatspijbelaars overtreden Leerplichtwet

Scholen moeten de afwezigheid van klimaatspijbelaars op donderdag 7 februari registreren als ongeoorloofd verzuim. Dit formele standpunt vloeit voort uit de Leerplichtwet.

Op donderdag 7 februari worden in Den Haag duizend spijbelende leerlingen verwacht voor een betoging voor strenge maatregelen van de regering tegen klimaatverandering. De klimaatstakers willen dan van het Malieveld naar het Binnenhof. De klimaatmarsen in Brussel, waar eerder tienduizenden Belgische jongeren aan hebben meegedaan, dienen als voorbeeld voor de geplande klimaatactie in Den Haag.

De vraag is nu, hoe scholen formeel gezien moeten omgaan met de afwezigheid van klimaatstakende leerlingen. Het antwoord op deze vraag is, dat scholen de afwezigheid van klimaatspijbelaars dienen te registreren als ongeoorloofd verzuim. De Leerplichtwet voorziet immers niet in deelname aan stakingen.