Kinderrechtenorganisatie: maak mazelenprik verplicht

  0
  99

  Een verplichte inenting tegen de mazelen is ‘onontkoombaar’, nu de vaccinatiegraad in Nederland maar niet omhoog wil. Dat zegt Marc Dullaert, voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRights en oud-Kinderombudsman.

  “Verplichte vaccinatie tegen mazelen lijkt onontkoombaar”, zegt Dullaert in De Volkskrant. “Nederland is nu vier jaar op rij onder een vaccinatiegraad van 95 procent gezakt, de grens die door de Wereldgezondheidsorganisatie als veilig wordt aangehouden.”

  KidsRights komt vandaag met de jaarlijkse ranglijst van landen op het gebied van kinderrechten. Ons land staat daarin opnieuw op de zesde plaats. In de lijst op het gebied van gezondheid is Nederland wel tien plaatsen gezakt.

  Die daling heeft direct te maken met de lage vaccinatiegraad. Nederland scoort slecht op het gebied van gezondheid, omdat kinderen minder goed zijn beschermd als gevolg van de te lage vaccinatiegraad.

  Het is niet voor het eerst dat over verplichte vaccinatie wordt gesproken. Het kabinet onderzoekt wat de voor- en nadelen zijn van een ‘algehele vaccinatieplicht’. Het zou dan wel gaan om een uiterste maatregel.

  In Duitsland heeft de minister van Volksgezondheid een wetsvoorstel ingediend om inenting tegen mazelen verplicht te maken. Uit het wetsvoorstel blijkt dat de inentingsplicht wat de minister betreft niet alleen moet gelden voor kinderen, maar ook voor leraren, andere pedagogen en personeel in ziekenhuizen en artsenpraktijken.