Kinderombudsman: ‘Steeds groter verschil in geluksgevoel kinderen’

De kloof tussen kinderen die gelukkig zijn en kinderen die ongelukkig zijn in Nederland wordt groter. Een op de tien Nederlandse kinderen is ontevreden over het eigen leven en geeft dat een onvoldoende (gemiddeld een 3,8).

Het verschil tussen de twee groepen wordt steeds groter, concludeert Kinderombudsman Margrite Kalverboer dinsdag op basis van onderzoek en gesprekken.

Kalverboer presenteert haar bevindingen dinsdag op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind. Zij analyseerde bijna duizend door kinderen ingevulde vragenlijsten en gesprekken met ruim tachtig kinderen, van jonge topsporters tot jongeren die op straat leven.

Met de meeste kinderen gaat het goed, zij geven hun leven het rapportcijfer 7,7.

‘Er zijn kinderen die we hopeloos in de kou laten staan’

Kinderen die zeggen dat er thuis problemen zijn, geven hun leven een cijfer dat bijna twee punten lager ligt dan de kinderen die thuis geen problemen hebben (6,3 tegenover een 8). Dit geldt ook voor kinderen die met jeugdhulp te maken krijgen (6,4) en kinderen bij wie thuis weinig geld is (6,9).

Kalverboer maakt zich zorgen om deze grote verschillen. “We doen in Nederland veel goed, maar er zijn kinderen die we hopeloos in de kou laten staan. Die steeds weer tussen wal en schip belanden. We doen het dus niet goed genoeg.”

De drempel om om hulp te vragen, is hoog voor kinderen met problemen

De Kinderombudsman stelt in een gesprek in het NOS Radio 1 Journaal dat veel kinderen die in de problemen zitten het lastig vinden om hulp in te schakelen.

“Er is op scholen bijvoorbeeld wel een vertrouwenspersoon”, legt ze uit. “Maar daar moet je je speciaal voor aanmelden als je problemen hebt. En dat doe je niet. Want dan plaats je jezelf in een uitzonderingspositie.”

Volgens Kalverboer is dit ook het gevolg van de toenemende druk die op kinderen wordt gelegd en de prestatiegerichtheid in de huidige samenleving. “Kinderen die problemen hebben, durven zichzelf niet te laten zien”, stelt ze