Juist ‘zwakkere’ scholen hebben moeite met goed plan voor 8,5 miljard

  0
  0

  Het kabinet heeft 8,5 miljard euro beschikbaar gesteld om de achterstanden op scholen weer in te lopen na de coronacrisis. Volgens de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman ligt het vergroten van kansongelijkheid ook hierbij op de loer. “Het risico is of alle scholen dit geld wel even effectief gaan inzetten”, zegt ze in Spraakmakers.

  De Algemene Rekenkamer waarschuwde gisteren voor misbruik en willekeur bij het besteden van de 8,5 miljard euro die minister Slob beschikbaar stelde voor het wegwerken van de achterstanden veroorzaakt door corona.

  Plan voor de zomer

  Onlangs heeft minister Slob in een brief bekendgemaakt op welke manier scholen dit geld kunnen krijgen én wat ze ermee kunnen doen. In april moeten scholen laten zien hoe ze ervoor staan en in mei moeten ze kiezen welke maatregelen ze de komende jaren willen doorvoeren. “De vraag is of dat haalbaar is”, zegt onderwijs onderzoeker Lotte Henrichs in Spraakmakers. “Veel schoolbesturen zeggen dat de coronacrisis voor hen niet voorbij is, ze zitten er nog middenin.”

  In de brief van Slob staat ook een ‘menukaart’ van maatregelen die schoolbesturen kunnen kiezen. Henrichs vindt die term ongelukkig gekozen. “Het impliceert dat je iets bestelt en dat je dat dan op je bord krijgt.”

  Bron: NPO1 Radio