In het AD: Roep om verbod fastfoodkramen bij scholen

  0
  77
  Fastfoodkramen moeten verdwijnen uit de omgeving van middelbare scholen. Hiervoor pleiten het Voedingscentrum, Foodwatch en Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG). Volgens de organisaties zou binnen een straal van een kilometer rond de scholen geen ongezond voedsel mogen worden verkocht. De VO-raad geeft in een reactie in het Algemeen Dagblad (AD) aan zich te kunnen vinden in deze oproep.

  “Het is natuurlijk vreemd dat we binnen scholen van alles doen om het eten gezonder te maken, en dat er dan in de directe omgeving veel vet voedsel te verkrijgen is”, aldus de VO-raad in de krant.

  Aanleiding voor de oproep is de situatie rondom een school in Blerick, waar leerlingen massaal kiezen voor broodjes shoarma uit een snackkar, die letterlijk om de hoek staat. Deze situatie is niet uniek, aldus Mieke Spaans van JOGG in het AD. Exacte cijfers heeft het JOGG niet, maar ‘het komt heel veel voor’. De VO-raad onderschrijft dat beeld.

  Jasper de Vries van het Voedingscentrum stelt dat gemeentes écht iets kunnen doen, als ze dat willen. “Maar er gebeurt niet genoeg. Zo’n school zit nu met de handen in het haar. Ze kunnen leerlingen niet verbieden het terrein te verlaten. En als ze dan een paar meter verderop zo’n broodje kunnen kopen…” Gemak is volgens hem een belangrijke motivatie om fastfood te kopen. “De drempel moet daarom hoger worden.”